Bilim ve teknoloji

Çinli araştırmacılar elektrot üzerine yerleştirilen DNA dizilerine bilgi depoladı

NANJİNG, 3 Aralık (Xinhua) Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinde bulunan Güneydoğu Üniversitesi profesörü Liu Hong, DNA depolamasının biyolojik DNA moleküllerini kodlayarak D...

Abone Ol

NANJİNG, 3 Aralık (Xinhua) Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinde bulunan Güneydoğu Üniversitesi profesörü Liu Hong, DNA depolamasının biyolojik DNA moleküllerini kodlayarak DNA dizilerine bilgi depolayan ve bu sayede daha yüksek kapasiteyle daha hızlı veri depolama ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilen bir teknoloji olduğu bilgisini verdi. Liu'nun başında bulunduğu araştırma ekibi elektrokimyasal yöntemin yardımıyla metin halindeki bilgileri kodlayarak DNA dizilerinin içine yerleştirdi ve bunları bir elektrot üzerinde depoladı.

Bu DNA depolama teknolojisinde büyük bir başarı anlamına geliyor. Liu, DNA depolama teknolojilerinin halihazırda büyük ekipmanlar gerektirdiğini ve DNA sentez ve dizileme işlemlerinin birbirinden ayrı yapıldığını ve bunun da nispeten karmaşık bir işleme yol açtığını söyledi. Ekibin araştırmasının Science Advances isimli bilimsel dergide yayınlanan sonuçlarında, DNA sentez ve dizilemesinin tek bir elektrot üzerinde ölçeklenebilir bir şekilde entegrasyonunun sağlandığı belirtiliyor. Liu, "(Bu iş için gerekli) cihaz ve ekipmanlar küçüldü" dedi. Aynı zamanda bu teknoloji, DNA dizilerini farklı elektrotlara bağlayarak depolanan bilgilere doğru ve kolay erişebilme avantajı da sunuyor. Liu, "Bir bilgiye ihtiyaç duyulduğunda, sadece ilgili elektrodu bulmamız yeterli" dedi.