Lanzhou Üniversitesi Yaşam Bilimleri Okulu'ndan araştırmacılar, Caragana türlerinin yapraklarının hidrolik iletkenlikte büyük verimlilik ve güvenlik sağladığını, bunun da onların kurak ve yarı kurak alanlarda büyümelerini ve hayatta kalmalarını sağladığını ortaya çıkardı. Caragana türleri, ekinler ve suni meralar için çalılardan rüzgar siperi oluşturarak çölleşme kontrolünde önemli bir rol oynuyor ve hayvan yemi olarak da ek kaynak sağlıyor.

Araştırmacılara göre hafif kuraklıkta, Caragana bitkileri su tasarrufu sağlamak için stomalarını orta derecede kapatarak terlemeyi azaltıyor, fotosentez hızlarını ise biraz düşürüyorlar. Şiddetli kuraklıkta ise stomalar çok az da olsa açık kalabiliyor ve böylece bitkiler hayatta kalabilmek için hala belirli bir seviyede fotosentezi sürdürebiliyor.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Lanzhou Üniversitesi Mera Tarımsal-Ekosistemleri Eyalet Anahtar Laboratuvarı'ndaki araştırma ekibinin lideri Fang Xiangwen, çalışmada ayrıca, Caragana bitkilerinin yaprakları yoğun bir şekilde trikomlarla kaplı olduğundan, kuraklığın olumsuz etkilerini azaltan ve türlerin kurak ortamlarda yayılmasını sağlayan güçlü bir çiy emme yeteneğine sahip olduğunun da ortaya çıktığını söyledi.

Kurak ve yarı kurak bölgelerde bitki örtüsü restorasyonu ve ekolojik bakım için faydalı bir kılavuz oluşturan çalışmanın sonuçları New Phytologist dergisinde yayınlandı.

Editör: İRFAN KARSLI