Tarihteki en etkili biyolojik krizlerden biri olan son Permiyen kitlesel yok oluş (EPME), denizdeki türlerin yüzde 90'ından ve karasal türlerin yüzde 75'inden fazlasının sonunu getirmişti. Bilim insanları, yaşanan felaketin ana tetikleyicisinin geniş volkanik bir saha olan Sibirya Tuzakları'nın (STLIP) püskürmesi olduğuna inanıyordu.

2019'da çekilen fotoğraf, Permiyan Dönemi'nin sonunda soyu tükenen tribolite ait fosili gösteriyor. (Fotoğraf: Shen Yan'an, Xinhua'ya temin edilmiştir)

Yapılan son çalışmalar Sibirya'daki geniş volkanik bölgedeki (STLIP) yanardağ patlamasının kitlesel yok oluştan yaklaşık 300 bin yıl önce başladığını göstermişti, ancak bu iki olay arasındaki bağlantı henüz çözülememişti. Çin'in doğusundaki Anhui eyaletinde bulunan Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne bağlı Dünya ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Shen Yan'an'ın liderliğindeki araştırmacılar, Kanada Arktiği'ndeki Sverdrup Havzası'nda bulunan Buchanan Gölü bölümündeki Permiyen- Triyas tortul kayaç katmanlarındaki nikel izotoplarının bileşimini ve bolluk oranını analiz etti. Veriler, Sverdrup Havzası'ndaki nikel izotoplarının bileşiminin, STLIP'teki patlamadan kaynaklanan nikel yönünden zengin aerosollerin atmosfer yoluyla tortuyu okyanusa ve karaya taşımasının hareket sürecini açık bir şekilde kaydettiğini gösterdi.

Haziran 2015'te çekilen fotoğraf, Kanada Arktiği'ndeki Sverdrup Havzası'nda taş katmanı örnekleri toplayan araştırmacıları gösteriyor. (Fotoğraf: Stephen Grasby, Xinhua'ya temin edilmiştir)

Araştırmanın sonucu, nikel yönünden zengin aerosollerin o dönemdeki geniş ölçekli sedimentasyonunun okyanustaki oksijeni büyük ölçüde tükettiğini, okyanusta asitleşme ile oksijen eksikliğine sebep olduğunu ve karasal organizmalar için karadaki çevreyi kötüleştirdiğini ortaya koydu. Araştırma, kısa süre önce Nature Communications dergisinde yayımlandı.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI