Çin

Çinli Amerikalı aktris Anna May Wong, ABD parasında yer alan ilk Asyalı Amerikalı olacak

Abone Ol

ABD Darphanesi Direktörü Ventris C. Gibson, "Çeyrek Dolarlarda Amerikalı Kadınlar Programı'mızdaki beşinci madeni para, Asyalı Amerikalı aktörlerin daha fazla temsil edilmesi ve çok boyutlu rollerinin artması için mücadele veren cesur hak savunucusu Anna May Wong'u onurlandırıyor" dedi.

LOS ANGELES, 19 Ekim (Xinhua) -- ABD'de madeni para üretmekten sorumlu Birleşik Devletler Darphanesi'ne göre, Hollywood'daki ilk Çinli Amerikalı film yıldızı olarak kabul edilen Anna May Wong, ABD parasında yer alan ilk Asyalı Amerikalı olacak. ABD Darphanesi Pazartesi günü yayınladığı basın açıklamasında, önümüzdeki Pazartesi günü sevkiyatına başlanacak olan madeni paranın, kadınların ülkenin gelişimine ve tarihine yaptığı katkıları ve başarıları tanıtan ve dört yıllık bir program olan Çeyrek Dolarlarda Amerikalı Kadınlar Programı'ndaki beşinci tasarım olduğunu bildirdi. 2022'de başlayan ve 2025'e kadar devam edecek programda onurlandırılan kadınlar, etnik, ırksal ve coğrafi açıdan farklı geçmişlerden olacak.

Aktrisin basın bülteninde yer alan geçmişine göre Wong, Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde Wong Liu Tsong adıyla 1905 yılında dünyaya geldi. İlk rolünü bir figüran olarak 1919'da "The Red Lantern" filminde 14 yaşında oynadı ve ilk başrolünü 1922'li yıllardaki "The Toll of the Sea" filminde aldı. Kariyeri sinema filmlerini, televizyonu ve tiyatroyu kapsadı. Aralarında sessiz filmlerin ve Technicolor'la çekilen ilk filmlerden birinin de bulunduğu 60'tan fazla filmde rol aldı. Wong 1951'li yıllardaki "The Gallery of Madame Liu-Tsong"daki rolüyle bir ABD televizyon programında ilk Asyalı Amerikalı başrol oyuncusu oldu. "Çeyrek Dolarlarda Amerikalı Kadınlar Programı'mızdaki beşinci madeni para, Asyalı Amerikalı aktörlerin daha fazla temsil edilmesi ve çok boyutlu rollerinin artması için mücadele veren cesur hak savunucusu Anna May Wong'u onurlandırıyor" diyen ABD Darphanesi Direktörü Ventris C. Gibson, sözlerini "Bu çeyrek, yaşamı boyunca karşılaştığı zorlukların ve engellerin üstesinden gelen Anna May Wong'un başarılarını tepeden tırnağa yansıtacak şekilde tasarlandı" diyerek tamamladı.