Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti Filipinler'i etkisi altına alan Yagi Tropikal Fırtınası hayatı felç etti

KUNMİNG, 22 Nisan (Xinhua) -- Nadir bir kuşun fotoğrafı, Çin'in güneybatısında bulunan Yunnan eyaletindeki Napahai Gölü Doğa Koruma Alanı'nda bir fotoğrafçı tarafından kısa süre önce çekildi. Koruma alanının yönetim ve koruma bürosuna göre, söz konusu kuşun, birinci sınıf ulusal koruma altında olan sarı göğüslü kiraz kuşu olduğu belirlendi. Büro, arşivleri tarayıp, Güneybatı Ormancılık Üniversitesi'ne bağlı Ulusal Plato Sulak Alanlar Araştırma Merkezi'nde doçent olan Liu Qiang ile görüştükten sonra, söz konusu kuşun Napahai Gölü bölgesinde ilk kez görüldüğünü teyit etti.

Kuşun en belirgin özelliği ise göğsündeki parlak sarı tüyleri. Çin'in kuzeydoğusu ile Rusya'nın Sibirya bölgesine özgü olan türün nüfusu 2000 yılında tehdit altında değildi ancak sayıları son yıllarda keskin şekilde azaldı. 2017 yılında Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından "kritik derecede tehlike altında" olarak sınıflandırılan sarı göğüslü kiraz kuşu, 2021 yılında ise Çin'de en üst düzeyde korunan ulusal yaban hayatı listesine dahil edildi. Tatil beldesi Shangri-La'da bulunan Napahai Gölü Doğa Koruma Alanı, Yangtze Nehri havzasının önemli bir ekolojik bariyeri. Alan aynı zamanda, dünyanın en önemli sulak alanlarından biri.