Yurt

Çin'in yeni kentleşme trendleri son 10 yılda istikrarlı gelişme gösterdi

NBS Başkanı Ning Jizhe, kentsel alanlarda yaşayanların nüfus oranının bir önceki sayımın yapıldığı 2010 verilerine kıyasla yüzde 14,21 arttığını belirtti. Kent nüfusunun son o...

Abone Ol

NBS Başkanı Ning Jizhe, kentsel alanlarda yaşayanların nüfus oranının bir önceki sayımın yapıldığı 2010 verilerine kıyasla yüzde 14,21 arttığını belirtti. Kent nüfusunun son on yıldaki büyüme hızı da önceki on yıla kıyasla 0,75 yüzde puanı arttı.

Son on yılda, Çin'in yeni kentleşme trendlerini teşvikte istikrarlı bir gelişme kaydettiğini söyleyen Ning, nüfus sayımı sonuçlarının ülkenin insan merkezli ve kalite odaklı kentleşmeyi artırmanın yanı sıra kırsal alanlardan kentlere taşınan insanlara kalıcı kentsel ikamet izni vermek konusunda elde ettiği dikkate değer başarıları da gösterdiğini sözlerine ekledi.

Çin'in kırsal nüfusu ise 509,79 milyonda kaldı. Bu rakam, 2010'daki sayımdan 164,36 milyon daha az. Çin, 1990'lardan bu yana on yılda bir nüfus sayımı yapıyor. Kentlere doğru hızlanan nüfus yığılmasına işaret eden bu verilerin sadece kentleşme ya da ekonomik yığılmaya ilişkin değişen eğilimleri yansıtmadığını vurgulayan Ning, bu durumun kentleşme kalitesinin iyileştirilmesi ve bölgeler arasında koordineli kalkınmayı teşvik etmek için gereken yeni koşulları da ortaya koyduğunu ifade etti.