New York Times: Çin küresel yeşil dönüşümde son dönemde kaydedilen ilerlemelerde başı çekiyor New York Times: Çin küresel yeşil dönüşümde son dönemde kaydedilen ilerlemelerde başı çekiyor

BERLİN, 10 Eylül (Xinhua) -- Çin'in yeni Almanya Büyükelçisi Deng Hongbo, Çin-Almanya ilişkilerinin önemine dikkat çekerek iki ülke arasındaki işbirliğinin artmasının sadece iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet etmekle kalmayacağını, aynı zamanda Avrasya kıtasına ve tüm dünyaya daha fazla istikrar ve kesinlik getireceğini söyledi. Deng söz konusu ifadeleri Pazar günü Berlin Havalimanı'na varışının ardından yaptığı açıklamada kullandı.

Deng iki ülkenin 52 yıl önce diplomatik ilişkiler kurmasından bu yana Çin-Almanya ilişkilerinin güçlü siyasi güvene, verimli tatbiki işbirliğine ve yakın kültürel etkileşime tanıklık ederek çok yönlü stratejik ortaklığa evrildiğini belirtti. Büyükelçi bu ortaklığın her iki halka büyük faydalar sağladığını ve Çin-Avrupa Birliği ilişkilerinin ve küresel refah ve istikrarın teşvik edilmesine büyük katkılar yaptığını vurguladı. Almanya'yı diyalog, kalkınma ve işbirliğinde ve küresel zorluklarla mücadelede bir ortak olarak niteleyen Deng, Çin'in iki ülkenin temel çatışmaların bulunmadığı geniş ortak çıkarları paylaştığına ve karşılıklı fayda sağlayan işbirliğine yönelik çok fazla fırsatlar bulunduğuna yönelik inancını vurguladı.

İkili ilişkilerin geliştirilmesinde Alman dostların paha biçilmez bir rol oynadığını belirten büyükelçi, işbirliğine yönelik kanalları keşfetmek üzere Alman hükümetiyle ve toplumun her kesiminden insanlarla geniş irtibat, açık iletişim ve gelişmiş anlayış oluşturmak istediğini ifade etti. Büyükelçi, Çin-AB ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimine aktif şekilde katkıda bulunurken, ikili dostane etkileşim ve karşılıklı fayda sağlayan işbirliği için daha parlak bir gelecek kurmak üzere ortak çaba gösterme çağrısı yaptı.

Kaynak: rss