Xie, önemli görevlerinden birinin, Çin-ABD ilişkilerini el birliğiyle rayına oturtmak ve ileriye taşımak üzere ikili ilişkilerin destekçilerini bulmak, farklılıkları ve anlaşmazlıkları azaltmak ve diyalog ve işbirliğini genişletmek olduğunu söyledi.

Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde yaklaşık 630 milyon seyahat yapıldı Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde yaklaşık 630 milyon seyahat yapıldı

WASHİNGTON, 31 Ağustos (Xinhua) -- Çin'in Washington Büyükelçisi Xie Feng, Salı günü Washington D.C.'de düzenlenen bir iş forumunda yaptığı konuşmada, Beijing ve Washington arasında yaşanabilecek bağları koparma ve çatışmaya karşı uyarıda bulundu. Forbes tarafından düzenlenen 5. ABD-Çin İş Forumu'na davet edilen büyükelçi, burada yaptığı konuşmada en büyük riskin Çin ve ABD arasındaki bağların koparılması ve en büyük güvensizlik kaynağının ise iki ülke arasındaki olası bir çatışma olduğunu vurguladı.

Çin ve ABD arasındaki herhangi bir çatışma veya cepheleşmede kazananın olmayacağını, bunun dünyaya sadece felaket getireceğini söyleyen Xie, iki ülke için tek doğru seçeneğin küresel sorunlarla birlikte mücadele etmek ve dünyaya daha fazla barış ve kalkınma getirmek olduğunu belirtti. Xie, son dönemde Çin ekonomisi hakkında karamsar söylentiler yayanların bundan bir fayda elde edemeyeceğini, Çin'de durumun iyiye gitmesinin dünyaya da iyi geleceğini ifade etti. İş dünyasındaki dostların Çin-ABD ilişkilerinde önemli paydaşlar olduğunu ifade eden Xie, onları iki ülke arasında dostluk ve işbirliği köprüleri kurmaya, ayrıca ikili etkileşimi derinleştirme ve Çin-ABD ilişkilerini istikrara kavuşturmada hayati rol oynamaya devam etmeye çağırdı.

Xie, önemli görevlerinden birinin, Çin-ABD ilişkilerini el birliğiyle rayına oturtmak ve ileriye taşımak üzere ikili ilişkilerin destekçilerini bulmak, farklılıkları ve anlaşmazlıkları azaltmak ve diyalog ve işbirliğini genişletmek olduğunu söyledi. "İleriye dönük olarak, ne kadar küçük görünürlerse görünsünler somut adımlar atmaya devam etmeliyiz" diyen Xie, iki tarafın daha somut işbirliği sonuçları elde etmek için çalışmasını ve ikili ilişkilere daha fazla pozitif enerji getirmesini önerdi. Xie, Çin'e yönelik seyahat tavsiyesinin düzenlenmesi, bilim ve teknoloji işbirliğine ilişkin Çin-ABD anlaşmasının yenilenmesi, Çin-ABD Turizm Liderlik Zirvesi'nin düzenlenmeye devam etmesi ve iki ülke vatandaşları için vize başvuruları ve sınırdan geçişlerin kolaylaştırılması gibi uygulamaları bu yönde atılacak adımlara örnek olarak sıraladı. 

Editör: Şeymanur Erbay