Bosch Yönetim Kurulu Başkanı: Çin, tüketici pazarından inovasyon üssüne dönüşüyor Bosch Yönetim Kurulu Başkanı: Çin, tüketici pazarından inovasyon üssüne dönüşüyor

NEW YORK, 26 Ekim (Xinhua) -- Çin'in ABD Büyükelçisi Xie Feng, herkesin iyiliği için ABD ve Çin'in iyi geçinmenin yolunu bulması gerektiğini belirtti. Xie, Salı günü ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi'nin 2023 Gala Yemeği'nde yaptığı konuşmada, "İleriye dönük olarak, Çin ve ABD'nin yeni dönemde iyi geçinmesinin bir yolunu bulmamız şart. Gelecek yıl Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45. yıldönümünü kutlayacağız. Çin-ABD ilişkileri dünyadaki en önemli ikili ilişki olmaya devam edecek" dedi.

Büyükelçi, "Çin'in her zaman savunduğu görüş; iki ülkenin rakip değil ortak olması, sıfır toplamlı oyunun değil kazan-kazan sonuçlarının peşinden gitmesi ve bu ilişkiyi cepheleşme ya da çatışmaya sürüklenmeden istikrara kavuşturup geliştirmemiz gerektiğidir" diye konuştu. Xie, ana hatları Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından çizilen ve karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliğinden oluşan üç ilkenin, "Çin-ABD ilişkilerine yönelik olarak Çin'in uzun vadeli ve temel yaklaşımını temsil ettiğini ve ileriye dönük yolun keşfedilmesinde bir rehber niteliğinde olduğunu" belirti. "Şu anda, Çin-ABD ilişkilerinin istikrara kavuşturulması ortak bir beklenti" diyen Xie, iki ülke arasında daha istikrarlı bir ilişkiye yönelik olumlu işaretlerin her iki ülkedeki çeşitli topluluklar ve uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

ABD'nin New York kentinde düzenlenen ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi'nin yıllık gala yemeğinde konuşan Çin'in Washington Büyükelçisi Xie Feng, 24 Ekim 2023. (Fotoğraf: Li Rui/Xinhua)

Xie, "Son birkaç yıldır Çin-ABD ilişkilerinde yaşanan iniş çıkışlardan öğrendiğimiz bir şey varsa, o da Çin ve ABD arasında asla çatışmaya izin verilmemesi gerektiği, bağları koparma yaklaşımının işe yaramayacağı, Soğuk Savaş cepheleşmesinin sonuçsuz kalacağı, aşağı yönlü gidişatın tersine çevrilmesinin ortak arzu olduğu ve bu ilişkiyi bozmanın kimsenin çıkarına hizmet etmeyeceğidir" dedi. Zorluk ve güçlüklerin devam ettiğini belirten Xie, "Ancak Çin ve ABD arasında etkileşim ve işbirliğini destekleyenlerin her zaman var olması bizi cesaretlendiriyor. ABD'li iş ve strateji çevrelerinden dostlarımız Çin'i ziyaret ederek ülkedeki fırsatların değerlendirilmesi ve Çin pazarından daha fazla istifade edilmesi çağrısında bulunuyor" şeklinde konuştu.

Editör: Şeymanur Erbay