Dünya

Çin'in varlık fonu 2020'de denizaşırı yatırımlardan büyük kazanç gördü

CIC'ın yayınladığı yıllık rapora göre söz konusu rakam, net yıllık esasa indirgenmiş denizaşırı 10 yıllık getirisini yüzde 6,82'ye çıkardı. Bu, ülkenin 10 yıllık performans he...

Abone Ol

CIC'ın yayınladığı yıllık rapora göre söz konusu rakam, net yıllık esasa indirgenmiş denizaşırı 10 yıllık getirisini yüzde 6,82'ye çıkardı. Bu, ülkenin 10 yıllık performans hedefinden 128 baz puan daha yüksek. CIC, Çin'in döviz varlıklarını çeşitlendirecek bir araç olarak 2007'nin Eylül ayında kuruldu. CIC'in Uluslararası, CIC Başkent ve Merkez Huijin olmak üzere üç iştiraki var. CIC Uluslararası ve CIC Başkent denizaşırı yatırım faaliyetlerinden sorumluyken, Merkez Huijin ise iç piyasadaki öz sermaye yatırımlarının sorumluluğunu üstlenmiş durumda.

Rapordaki veriler, CIC'in toplam varlığının 2020 sonu itibarıyla 1,2 trilyon ABD dolarını aştığını, net varlığınınsa 1,1 trilyon dolar olduğunu ortaya koydu. Mevcut durumda CIC'in denizaşırı portföyü, kamu sermayesi, sabit getirili, alternatif varlıklar ve nakit ürünlerden oluşuyor.

Raporda, CIC CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Peng Chun'un "Kovid-19 sürerken beklenmeyen zorluklarla karşılaşan CIC, stratejik odağında tutarlılığını sürdürdü, uzun vadeli bir kurumsal yatırımcı olarak konumlandı ve küresel ters rüzgarlara rağmen güçlü bir performans kaydetti" sözlerine yer verdi. Peng'e göre CIC ayrıca, sermayeyi denizaşırı ülkelere dağıtmak için yeni yollar bulmaya devam etti, dışarı dönük yatırım ortaklıklarını güçlendirdi ve yeni ikili fon girişimleriyle ilerlemeyi sürdürdü.