BEİJİNG, 9 Mart (Xinhua) -- Çin'in ulusal yasama organı olan 13. Ulusal Halk Kongresi'nin (UHK) beşinci oturumunda, ikinci genel kurul toplantısı Salı günü gerçekleştirildi.

Toplantıya Çin'in üst düzey liderleri Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji, Han Zheng ve Wang Qishan katıldı.

UHK Daimi Komitesi Başkanı Li Zhanshu, toplantıda UHK Daimi Komitesi'nin çalışma raporunu sundu.

Geçen yıl yürütülen çalışmaları değerlendiren Li; UHK Daimi Komitesi'nin, Anayasa'ya ilişkin yasaları daha fazla geliştirdiğini ve en üst yasal statü, otorite ve gücünü koruduğunu söyledi.

Li, Parti ve ülkenin genel çalışmalarına öncelik veren UHK Daimi Komitesi'nin, her bakımdan modern bir sosyalist ülkenin inşasına yönelik yasal teminatları sağlayacak yasaların hazırlanması ve gözden geçirilmesi konusunda hızlı hareket ettiğini dile getirdi.

Li, UHK Daimi Komitesi'nin aynı zamanda daha sıkı ve etkin bir gözetim yürüttüğünü ve vekillerin görevlerini yasalar uyarınca yerine getirmesine yönelik destek ve teminatlar sağladığını belirtti.

Li ayrıca UHK Daimi Komitesi'nin UHK'nın uluslararası teatilerinin ilerletilmesi, tam süreçli halk demokrasisinin ileriye taşınması ve kendi kendini geliştirme çabalarının yoğunlaştırılmasına yönelik çalışmalarını da özetledi.

Raporda önümüzdeki yıl yürütülecek çalışmalara yönelik hazırlıklardan da bahseden Li, Anayasa'nın uygulanmasının sağlanması, yasama çalışmalarının daha sistematik, entegre ve koordineli hale getirilmesi ve yasaların uygulanmasının gözetiminin ciddiyetle yürütülmesi için tüm kurumların kullanması yönünde çaba gösterileceği taahhüdünde bulundu.

Salı günü yapılan toplantıda milletvekilleri, Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Zhou Qiang tarafından sunulan mahkemenin çalışma raporunu da dinledi.

Zhou, yüksek mahkemenin geçen yıl kararlı şekilde ulusal güvenlik ve sosyal istikrarı koruduğunu, yüksek kaliteli ekonomik ve sosyal kalkınmaya aktif şekilde hizmet ettiğini, halk merkezli bir yaklaşımı savunduğunu ve yargı sisteminin reformu ve akıllı mahkemelerin geliştirilmesi konusunda ilerleme kaydettiğini ifade etti.

2022 yılı için Zhou, yargı çalışmalarında Parti'nin mutlak liderliğinin teşvik edilmesi, bir üst seviyede Barış ve Huzur İçinde Çin'in ve hukukun üstünlüğünün inşasına hizmet etme ve reform sonuçlarını pekiştirme gibi çalışmalarda bulunma sözü verdi.

Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve KİK arasındaki ilişkiler, uluslararası ilişkilerde yeni bir model oluşturuyor Çin Dışişleri Bakanı: Çin ve KİK arasındaki ilişkiler, uluslararası ilişkilerde yeni bir model oluşturuyor

Başsavcı Zhang Jun, toplantıda Yüksek Halk Savcılığı'nın çalışma raporunu sundu.

Zhang, geçtiğimiz yılda görevlerini yerine getiren savcıların, yüksek kaliteli kalkınmayı kolaylaştırdığını, halk için en büyük endişe kaynağı olan ve en acilen ilgilenilmesi gereken güçlük ve sorunlarla ilgilendiğini ve hakkaniyeti ve adaleti koruduğunu söyledi.

2022 için Zhang, yüksek kaliteli kalkınmanın ve hukuka dayalı yönetişimin daha fazla kolaylaştırılmasına yönelik çalışma sözü verdi.

Editör: İRFAN KARSLI