Çin ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki ilişkiler Kuşak ve Yol İnisiyatifi çatısı altında derinleşirken, Pasifik Okyanusu'nun iki yakası arasındaki dostane işbirliği daha da genişledi.

SANTİAGO, 25 Ekim (Xinhua) -- Çin'in Şili Büyükelçisi Niu Qingbao, Şili'nin Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne aktif katılımının sadece Çin-Şili ilişkilerini zenginleştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda Şili'yi Çin ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki Kuşak ve Yol işbirliği için önemli bir eksen haline getireceğini belirtti. Çinli diplomat, Xinhua ile yaptığı özel söyleşide Çin ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki ilişkilerin inisiyatif çatısı altında derinleştiğini ve Pasifik Okyanusu'nun iki yakası arasındaki dostane işbirliğinin daha da genişlediğini söyledi.

Şili hükümetinin faydaya dayalı, açık ve çeşitlendirilmiş bir dış politika benimseyerek Latin Amerika'nın entegrasyonunu ve bağlanabilirliğini aktif şekilde teşvik ettiğini vurgulayan Niu, hükümetin Şili'yi Latin Amerika ile Asya-Pasifik bölgesini birbirine bağlayan bir geçit haline getirmeye kararlı olduğunu ifade etti. Çin tarafından önerilen inisiyatifin, Şili'nin kalkınma modelindeki dönüşüm ve endüstriyel iyileştirme süreci ile son derece uyumlu olduğunu söyleyen Niu, inisiyatifin Şili'nin temiz enerji ve dijital ekonomi gibi önemli kalkınma noktaları yaratmasına yardımcı olacağını söyledi.

Niu, "Küresel ortaklıklar ağı, Kuşak ve Yol işbirliğinin kıymetli bir varlığı olmakla beraber, insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluk inşa etme kavramının hayata geçirilmesi için de güçlü bir zemin" dedi. Çin ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki iki yönlü ticaretin 2022 yılında 485,8 milyar ABD doları seviyesinde kaydedildiğini hatırlatan Niu, Çin'in Latin Amerika'nın ikinci en büyük ticaret ortağı ve üçüncü en büyük yatırım kaynağı olmaya devam ettiğini söyledi. Büyükelçi, Çin-Latin Amerika altyapı inşaatına yönelik özel kredi programı, tercihli kredi programı ve Çin-Latin Amerika işbirliği fonları programının iyi işlediğini belirtti.

Asya Altyapı Yatırım Bankası ve BRICS Yeni Kalkınma Bankası'na daha fazla Latin Amerika ülkesinin katıldığını söyleyen Niu, Çin ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki finansmanın daha da çeşitlendiğini ifade etti. Niu, Çin ve Latin Amerika ülkeleri arasında siyasi partiler, medya, düşünce kuruluşları, gençler ve halklar arasındaki etkileşimlerin derinleştiğini söyledi. Büyükelçi, Çin ve Latin Amerika ülkelerinin ekonomik rekabet gücünü ortaklaşa artırmak için gelecekte birbirlerinin kalkınma ihtiyaçlarını daha iyi karşılamaları ve tamamlayıcılıklarını güçlendirmeleri gerektiğini belirtti.

Çin'in elektrik kullanımı Ağustos ayında yüzde 8,9 arttı Çin'in elektrik kullanımı Ağustos ayında yüzde 8,9 arttı

Çin ve Latin Amerika ülkelerinin altyapı geliştirme planlarını daha da uyumlu hale getirmeleri gerektiğine değinen Niu, daha fazla uluslararası ulaşım altyapısı, dijital altyapı ve ekonomik koridorun ortaklaşa inşa edilmesini önerdi. Niu ayrıca, tarafların yeşil enerji ve yeşil finans alanlarında işbirliğini güçlendirmeleri ve işletmelerini Kuşak ve Yol işbirliğine katılmaya teşvik etmeleri gerektiğini vurguladı. Büyükelçi, iki tarafın ticaret ve yatırım yapısını iyileştirmesi, ilgili sektörlerde uluslararası rekabet gücünü artırması, ekonomik küreselleşmeyi ve bölgesel ekonomik entegrasyonu ortaklaşa teşvik etmesi gerektiğini belirtti. Niu, Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'nun, katılımcıların etkileşimi derinleştirmesi, karşılıklı güveni artırması ve etkileşimi güçlendirmesi için önemli bir platform haline geldiğini ifade etti. 

Editör: Şeymanur Erbay