BEİJİNG, 8 Ocak (Xinhua) Denemenin başlangıcında, çekirdek modüldeki astronotlar, Tianzhou-2 kargo aracının, çekirdek modülün düğüm kabini ön kenetlenme limanından ayrılarak, yer kontrol mühendislerinin koordinasyonuyla planlanmış park noktasına hareket etmesi için teleoperasyon işlemi gerçekleştirdi. Kargo aracı, park noktasında kısa bir süre kaldıktan sonra, uzay istasyonu kompleksine doğru hareket etti ve astronotların teleoperasyonu ile buluşma ve kenetlenme işlemlerini tamamladı.

Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı

CMSA, denemenin yaklaşık iki saat sürdüğünü ve sabah 7.55'te (Beijing Saati) tamamlandığını bildirdi. Manuel teleoperasyon, insansız seyahat eden uzay araçlarının otomatik buluşma ve kenetlenme işlemleri için bir alternatif oluşturuyor. Bu denemede, Çinli astronotlar, kargo aracını ve uzay istasyonunu çalıştırarak buluşma ve kenetlenme işlemlerini gerçekleştirmek için ilk kez manuel teleoperasyon ekipmanı kullandı. CMSA, bu deneme sayesinde manuel teleoperasyon ekipmanının işlev ve performansı ile uzay ve Dünya arasındaki koordinasyon prosedürünün de test edildiğini belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI