BEİJİNG, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin'de Cuma günü yayınlanan resmi veriler, Çin'in Shanghai İşbirliği Örgütü (SCO) üye ülkeleriyle ticaretinin yılın ilk sekiz ayında hızlı bir artış yaşadığını gösterdi. Çin Gümrükler Genel İdaresi'ne göre Ocak-Ağustos döneminde ticaret hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26 artışla 1,73 trilyon yuana (yaklaşık 250 milyar ABD doları) sıçradı. Büyüme oranı, Çin'in toplam dış ticaretinin büyüme oranına kıyasla 15,9 yüzde puan daha fazla oldu. Çin'in diğer SCO üye ülkeleriyle ticareti bu dönemde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 0,8 yüzde puan artışla Çin'in toplam ticaretinin yüzde 6,3'ünü oluşturdu.

Ticaret hacmi tek başına geçen ay, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,9 artışla 256,79 milyar yuanlık rekor yüksekliğe ulaştı. Ocak-Ağustos dönemi rakamlarının ayrıntılarına bakıldığında, Çin'in diğer SCO üyelerinden 117 milyon ton ham petrol, kömür ve doğalgaz ithal ettiği ve bunların toplam değerinin söz konusu ülkelerden toplam ithalatın yüzde 56,9'unu oluşturduğu görülüyor. Bu arada tarım ürünleri ithalatı toplamın yüzde 7,5'ini oluşturuyor. İhracat açısından ise Çin'in mekanik ve elektrikli mallarının diğer SCO ülkelerine toplam ihracatın yüzde 52,6'sını, emek yoğun ürünlerinin yüzde 19,1'ini ve temel kimyasallarının yüzde 5,9'unu oluşturdu.

2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti 2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti

Editör: Şeymanur Erbay