Dünya

Çin'in sanayi üretimi Mayıs ayında yüzde 8,8 arttı

Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, katma değerli sanayi üretimi 2019'daki seviyenin yüzde 13,6 üzerine çıkarak son iki yıldaki büyüme ortalamasını yüzde 6,6'ya taşıdı....

Abone Ol

Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, katma değerli sanayi üretimi 2019'daki seviyenin yüzde 13,6 üzerine çıkarak son iki yıldaki büyüme ortalamasını yüzde 6,6'ya taşıdı. Sanayi üretimi ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,8 arttı ve iki yıllık ortalama büyüme yüzde 7 oldu.

Katma değerli sanayi üretimi, yıllık şirket cirosu en az 20 milyon yuan (yaklaşık 3,12 milyon ABD doları) olan belirli büyük işletmelerin faaliyetlerini ölçmede kullanılıyor. Sahiplik bazında bakıldığında ise özel sektörün üretimi Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 artarken, devlet kontrolündeki işletmelerin üretimi ise yüzde 7,7 arttı.

NBS verilerine göre, imalat sektörünün üretimi Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış gösterirken, madencilik sektöründeki artış da yüzde 3,2 olarak gerçekleşti. NBS Sözcüsü Fu Linghui, Çin'in ileri teknoloji üretim sektörünün ülkenin inovasyon odaklı stratejisi bağlamında hız kazandığını söyledi. Sektörün üretimi geçen ay yüzde 17,5 arttı ve iki yıllık ortalama büyüme de yüzde 13,1 oldu. NBS verileri, Çin'deki üretim sektörü için satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Mayıs'ta 51 olduğunu ve birbirini takip eden 15. ayda da büyüme alanında kalmaya devam ettiğini gösteriyor.