Ekonomi

Çin'in sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 6,5 arttı

Çin'de Pazartesi günü açıklanan resmi veriler, ülkenin sanayi üretiminin yılın ilk çeyreğinde daha hızlı bir büyüme kaydettiğini gösterirken, yüksek teknolojili imalat sektörünün performansının bu büyümeye katkısı dikkat çekti.

Abone Ol

BEİJİNG, 18 Nisan (Xinhua) -- Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) verilerine göre, önemli bir ekonomik gösterge olan ülkenin katma değerli sanayi üretimi yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 arttı. NBS, sanayi üretiminin sadece Mart ayında yıllık yüzde 5, bir önceki aya göre ise yüzde 0,39 yükseldiğini söyledi. Ocak-Mart döneminde, en önemli üç sanayi sektörü arasında en hızlı büyüyen sektör olan madencilik sektöründe üretim yıllık yüzde 10,7 artış kaydetti. NBS'ye göre imalat sektörü üretimi yüzde 6,2 artarken elektrik, ısıtma, doğalgaz ve su üretim ve tedarikindeki artış yüzde 6,1 oldu. Yüksek teknolojili imalat ve ekipman imalatı sektörleri sırasıyla yüzde 14,2 ve yüzde 8,1 genişlerken her iki sektörde yaşanan büyüme de birinci çeyrek sanayi üretimi artışının üstünde gerçekleşti.

Üretim açısından bakıldığında, yeni enerjili araç üretimi yıllık yüzde 140,8 ile dikkat çekici bir artışa imza atarken güneş pilleri ve sanayi robotu üretiminde gerçekleşen artış da sırasıyla yüzde 24,3 ve yüzde 10,2 oldu.Büyüme mülkiyet esasına göre incelendiğinde, devlete ait işletmelerin üretimi bir yıl öncesine göre yüzde 5 artarken, özel sektör işletmelerinin üretimindeki artış yüzde 7,6 oldu. Sanayi üretimi, yıllık ticari cirosu en az 20 milyon yuan (yaklaşık 3,11 milyon ABD doları) olan belirlenmiş büyük işletmelerin faaliyetinin ölçülmesinde kullanılıyor. Pazartesi günkü veriler, Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılasının yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 4,8 büyüdüğünü gösterdi.