Verilere göre, binek araç satışları, Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,2 oranında artarak 11,56 milyon adede çıktı. Otomobil satışlarının, sadece Temmuz ayı içinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,9'luk bir düşüşle 1,86 milyon adetin üzerinde gerçekleştiğini belirten CAAM Genel Sekreter Yardımcısı Chen Shihua, bu ay hem üretim hem de satışlarda görülen düşüş eğilimine işaret etti.

Chen, bu düşüşün sebebi olarak çip tedariğinde yaşanan sıkıntı, yükselen hammadde maliyetleri, aşırı hava olaylarının yol açtığı belirsizlikler ve ülkedeki Kovid-19 vaka sayısının artışını gösterdi. Genel eğilimin tersine, yeni enerjili araçlarının (NEV) üretimi ve satışı, geçen ay yeni bir aylık rekor kırarak dikkat çekici büyüme kaydetti.

Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

Çin'deki yeni enerjili araçlarının satışları, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160 artarak 271.000 adede ulaşırken, araçların üretimi yüzde 170 artışla 284.000 adedi buldu. Çin Otomobil Üreticileri Birliği'ne göre, Çin'de üretim ve talep toparlanmaya devam ederken ülkede yeni enerjili araç satışı, yılın ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre iki kat artarak yaklaşık 1,48 milyon adet seviyesinde gerçekleşti.

Birlik, geleceğe bakıldığında Çin ekonomisindeki istikrarlı ivmenin, yurtiçi ve yurtdışındaki belirsizliklere rağmen devam edeceğini belirtti. Ancak birlik, Kovid-19 pandemisi nedeniyle küresel çip sıkıntısı ve otomobil üreticilerinin artan maliyet baskısı göz önüne alındığında, otomotiv sektörünün geleceği konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduklarını ifade etti.

Editör: İRFAN KARSLI