Dünya

Çin'in mega su sevkiyatı projesinden 140 milyon insan faydalandı

Çin Su Kaynakları Bakanlığı'nda bir yetkili olan Shi Chunxian düzenlediği basın toplantısında, Güneyden Kuzeye Su Sevkiyatı Projesi'nin orta ve doğu güzergahları üzerinden kuz...

Abone Ol

Çin Su Kaynakları Bakanlığı'nda bir yetkili olan Shi Chunxian düzenlediği basın toplantısında, Güneyden Kuzeye Su Sevkiyatı Projesi'nin orta ve doğu güzergahları üzerinden kuzeyde bulunan çorak bölgelere 46 milyar metreküp su sevk edildiğini söyledi.

Proje sayesinde 40'tan fazla büyük ve orta ölçekli kentin yaklaşık 280 ilçesine su tedarik edilerek ülkenin kuzeyindeki su sıkıntısı azaltıldı. Shi, "Su sevkiyatı projesi birçok kent için yeni bir 'can suyu' oldu" dedi. Shi'ye göre yerel ekolojinin iyileşmesine de katkıda bulunan proje, orta ve doğu güzergahları üzerinden ekolojik kullanım için 6,4 milyar metreküpün üzerinde su temin ederek yeraltı su seviyesindeki azalmayı ve toprak çökmelerini etkin bir şekilde durdurdu.

Güneyden Kuzeye Su Sevkiyatı Projesi'nin üç güzergahı bulunuyor. Başkent Beijing'e su teminindeki rolü nedeniyle üçü arasında en önemlisi olan orta güzergah, Çin'in iç kesimlerindeki Hubei eyaletinde bulunan Danjiangkou Havzası'ndan başlıyor, Henan ve Hebei eyaletlerinden geçtikten sonra Beijing ve Tianjin'e varıyor. Proje kapsamında su tedarikine Aralık 2014'te başlandı. Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinden, aralarında Tianjin ve Shandong'un da bulunduğu bölgelere su taşıyan doğu güzergahı ise işletmeye Kasım 2013'te alındı. İnşaatına henüz başlanmayan batı güzergahı halen planlama aşamasında bulunuyor.