CNSA, telemetri verilerine atıfta bulunarak, yörünge aracının güneş kavuşumu sırasında normal durumda olduğunu söyledi. CNSA, yörünge aracının ilk kez güneş kavuşumu süresince çalışmayı sürdürdüğünü de ekledi. Güneş kavuşumu, Mars ve Dünya'nın güneşin her iki tarafına geçtiği ve üçünün neredeyse mükemmel bir şekilde hizalandığı bir fenomeni ifade ediyor. Bu süre boyunca, güneşin elektromanyetik radyasyonu artarak Mars keşif araçları ile Dünya arasındaki iletişimi aksatıyor hatta durduruyor.

Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak

CNSA'dan alınan bilgiye göre, yörünge aracı, küresel algılama yapmak ve morfoloji ve jeolojik yapı, yüzey malzemesi bileşimi ve toprak tipi dağılımı, atmosferik iyonosfer ve Mars'ın uzay çevresi gibi bilimsel verileri elde etmek için Kasım ayının başlarında Mars'ın uzaktan algılama yörüngesine girecek. CNSA, yörünge aracının, gezginin genişletilmiş görevi için gezgin ile Dünya arasındaki iletişime de aracılık edeceğini belirtti. Çin'in bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir gezginden oluşan Tianwen-1 görevi 23 Temmuz 2020'de başlatıldı. Gezgin Zhurong, 22 Mayıs 2021'de iniş platformundan Mars yüzeyine indi.

Editör: İRFAN KARSLI