Dünya

Çin'in kuzeydoğusunda vahşi Sibirya kaplanına ait ayak izleri bulundu

BEİJİNG, 31 Ocak (Xinhua) -- Çin Ulusal Ormancılık ve Çayır İdaresi Pazar günü yaptığı açıklamada, Sibirya kaplanlarının yeniden ortaya çıkışının, kar üzerinde ayak izlerinin...

Abone Ol

BEİJİNG, 31 Ocak (Xinhua) -- Çin Ulusal Ormancılık ve Çayır İdaresi Pazar günü yaptığı açıklamada, Sibirya kaplanlarının yeniden ortaya çıkışının, kar üzerinde ayak izlerinin ve dışkısının bulunması ve bunlar üzerinde DNA testlerinin yapılmasının ardından teyit edildiğini söyledi.

Çin'in Heilongjiang eyaleti yaban hayatını araştırma enstitüsünden zoolog Zhou Shaochun'un liderliğindeki ekip, 29 Aralık 2021 tarihinde Beijicun ulusal doğa koruma alanında kar üzerinde, Sibirya kaplanına ait olduğu düşünülen ayak izlerine rastladı. Ayak izinin sürülmesi sırasında dört adet dışkı örneği toplandı ve daha sonra bunların Sibirya kaplanlarına ait olduğu saptandı.

Çin'deki Kuzeydoğu Ormancılık Üniversitesi'nde yaban hayatı ve yaşam alanı koruma uzmanı Zhang Minghai, "Bu buluş, kayıtlara göre Büyük Khingan Sıradağları'nda Sibirya kaplanlarının izine en son rastlanışından 50 yıldan uzun bir zaman sonra gerçekleşti" dedi. Küçük Khingan ile birlikte Büyük Khingan da Çin'in kuzeydoğusundaki en önemli el değmemiş orman koruma alanlarından birisi.

Zhang, bu son keşfin Sibirya kaplanlarının bölgede uzun süredir yerleşik olduğu anlamına gelmemekle birlikte yine de bölgede yaban hayatı yaşam alanlarının iyileştiğini ve gıda zincirinin yeniden tesis edildiğini gösterdiğini söyledi. Zhang, Çin'de bu tür kaplanların dağılımının genişlediğine ilişkin güçlü bir eğilim olduğunun da altını çizdi.

Amur veya Mançurya kaplanları olarak da bilinen Sibirya kaplanları asıl olarak Rusya'nın doğusunda, Çin'in kuzeydoğusunda ve Kore Yarımadası'nın kuzey kısmında yaşıyor ve Çin'in birinci sınıf koruma listesinde yer alıyor.

Sibirya kaplanları, 20. yüzyılın başlarında Çin'in kuzeydoğusunda yaygın olarak bulunuyordu ve Büyük Khingan Sıradağları da başlıca yaşam alanlarından birisiydi. Ancak 1974 ile 1976 yılları arasında yapılan bir araştırma bu kaplanların çeşitli nedenlerle bu dağlık bölgede artık yaşamadığını ortaya koymuştu.