Kültür - Sanat ve Tarih

Çin'in kuzeybatısındaki Budist grotto eserlerinin restorasyonu tamamlandı!

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletindeki Wuwei kentinin yaklaşık 50 km güneyinde yer alan Tianti Dağı Grottoları, ilk olarak Doğu Jin Hanedanlığı (317-420) sırasında inşa ed...

Abone Ol

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletindeki Wuwei kentinin yaklaşık 50 km güneyinde yer alan Tianti Dağı Grottoları, ilk olarak Doğu Jin Hanedanlığı (317-420) sırasında inşa edildi ve içindeki eserler, yerel baraj inşaatı için 1950'lerde başka bir yere nakledildi. Nakledilen eserlerin çoğu 2006 yılında dağa geri getirildi.

2014 yılında başlatılan restorasyon projesi, Dunhuang Araştırma Akademisi tarafından yürütüldü.

Araştırmacıların, mağaralardan çıkan 300 metrekareyi aşan duvar resimlerini ve yaklaşık 70 heykeli restore etmeleri yaklaşık 7 yıl sürdü.

Benzersiz dağ oluşumu ve dağın kaya kütlesinin kumtaşı ve çakıl kayaçtan oluşması, grotto eserlerinin çok kolay çatlamasına ve pul pul soyulmasına neden olması restorasyon çalışmalarının zorluğunu artırdı. Günümüzde restore edilen kültürel eserlerin bir kısmı, Wuwei kentindeki müzede sergileniyor.

Wuwei Tianti Dağı Grottoları Koruma ve Araştırma Enstitüsü'nden Lu Xiushan'ın bildirdiğine göre, yerel yönetim, duvar resimleri ve heykelleri korumak için barajdaki suyu boşaltmayı planlıyor.

Yungang Grottoları ve Longmen Grottoları'nın prototipleri arasında yer alan Tianti Dağı Grottoları, Çin'in akademik çevrelerinde "grottoların atası" olarak da anılmakta.

Grottolar şu anda, eyalet düzeyinde koruma altında bulunuyor.