Kültür - Sanat ve Tarih

Çin'in kuzeybatısındaki 1600 yıllık Buda heykelinin ayakları restore edildi

Çin'in kuzeybatısında yer alan Gansu eyaletindeki Buda heykeli, bir rezervuarın yanında kırılgan kırmızı kumtaşı üzerine inşa edilmiş. Ayakları da dahil olmak üzere heykelin b...

Abone Ol

Çin'in kuzeybatısında yer alan Gansu eyaletindeki Buda heykeli, bir rezervuarın yanında kırılgan kırmızı kumtaşı üzerine inşa edilmiş. Ayakları da dahil olmak üzere heykelin bazı kısımları su sızıntısı ve hava şartlarından dolayı hasar görmüş. Restorasyon projesi Mayıs 2020'de başlatıldı. Restorasyonu gerçekleştiren Dunhuang Akademisi'nden Qiao Hai'ye göre, onarım çalışmasının en zor kısmı şiddetli su sızıntısına maruz kalan ayaklardaki tamir işleri oldu.

Qiao, işçilerin zemindeki ve taş Buda heykelini çevreleyen kayalardaki suyu tahliye ettiğini, gevşek kaya parçalarını çıkardığını, ağır hasar görmüş ayakların orijinal boyutları ve özelliklerini belirleyerek onu eski ihtişamına kavuşturduğunu söyledi. Qiao, projenin tarihi heykelin temelinin korunmasına ve genel bütünlüğünü geri kazanmasına destek olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yungang Mağaraları ve Longmen Mağaraları'nın prototipleri arasında yer alan Tianti Dağı Mağaraları, Çin akademi çevrelerinde "mağaraların atası" olarak adlandırılıyor. İlk olarak Doğu Jin Hanedanlığı döneminde (317-420) inşa edilmiş olan mağaralar devlet düzeyinde koruma altında.