Xu Xiao için yoğun bir gün başladı. Sahibi olduğu at çiftliğindeki 80'den fazla atın tamamı, Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde bulunan ve "Çin'in Hollywood'u" olarak bilinen Hengdian World Studios'daki sinema ve televizyon çekimleri için kiralandı.

Çin'in en büyük sinema ve televizyon prodüksiyon merkezlerinden biri olan Hengdian World Studios aynı zamanda Çin film endüstrisi için de bir barometre niteliğinde. Stüdyoların içindeki at çiftliğinin yöneticisi Xu, "30 yılı aşkın süredir film endüstrisinin içindeyim, şimdiki kadar yoğun olduğum zamanlar nadirdir" diyor.

Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda film ekipleri her gün en fazla 30 ata ihtiyaç duyardı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında 17 Filistinli hayatını kaybetti İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında 17 Filistinli hayatını kaybetti

Hengdian'da film çekimleri Kovid-19'un ortaya çıkması nedeniyle aylarca durdu.

Ancak pandeminin hafiflemesiyle birlikte sinema ve televizyon ekipleri çalışmalarına hızla yeniden başladı.

Hengdian World Studios'da tutulan istatistiklere göre Ekim ayında 47 film ve dizi ekibinin çekimleri devam ederken, 65 ekibin çekimleri de hazırlık aşamasında yer aldı. Böylece Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre çekimleri devam eden ekip sayısında yüzde 67, çekimleri hazırlık aşamasında olan ekip sayısında ise yüzde 41'lik artış görülmüş oldu.

Film çekimlerindeki bu hızlı yükseliş nedeniyle figüran talebi de arttı.

Çekimleri Ağustos'ta başlayan internet ve TV dizisi "Bailingtan"ın baş yapımcısı Hu Qin, "Yeterli figüran bulamıyoruz" diyor ve şunu ekliyor: "Normalde iş sayısından daha fazla figüran olurdu. Ama şu anda film ekipleri figüran bulmak için birbiriyle yarışıyor."

Hengdian World Studios'un idari komitesinde bir yetkili olan Zhu Guoqiang, şu an itibarıyla stüdyodaki oyuncular birliğine kayıtlı yaklaşık 6 bin figüran bulunduğunu ve bu rakamın önceki yıllara göre yüzde 10 fazla olduğunu söylüyor.

Zhu, film çekimleri için 2019 yılında 419 bin figüran temin eden oyuncular birliğinin bu yıl yaklaşık 444 bin figürana ulaşacağını belirtiyor.

Zhejiang Dongyang Hengdian Film Merkezi Yönetim Hizmeti Genel Müdürü Zhao Yongqing ise şunları söylüyor: "Bu yıl modern TV dizileri ve sinema filmi çekimlerinde de önemli bir artış yaşandı ve bu sayede film endüstrisinde bir toparlanma oldu."

Zhao, "Şu an itibarıyla, modern TV dizilerinin çekildiği yüksek standartlı 20 stüdyonun tamamı dolmuş durumda, normal stüdyolara yönelik rezervasyon talebi de yüksek" diyor.

Sinema filmi ve televizyon dizisi prodüksiyonlarındaki bu patlamanın yanı sıra sinema salonlarının son zamanlardaki güçlü performansı da canlanan endüstri için bir başka olumlu işaret.

Ekim ayı başındaki Çin Ulusal Bayramı tatilinde yaklaşık 93 milyon kişi sinemaya gitti ve böylece gişe hasılatları toparlanarak bir önceki yılın aynı dönemindeki performansının yüzde 80'inden fazlasına ulaştı.

Sektördeki kişiler sinema ve televizyon endüstrisindeki bu hızlı toparlanmanın endüstrinin tamamının ortak gayretlerinin bir sonucu olduğunu söylüyor.

"Yatırımcılar, yetenekler ve izleyiciler hala burada" diyen Çin Film Eleştirmenleri Birliği Başkanı Rao Shuguang, bu hızlı toparlanmanın Çin sinema ve televizyon endüstrisinin ne kadar direnç ve gelişme potansiyeline sahip olduğunu gösterdiğine işaret ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI