Bilim ve teknoloji

Çin'in hibrit çimen teknolojisi gelişmekte olan ülkelerde insanlara geçim kaynağı sağlıyor

Abone Ol

Profesör Lin Zhanxi, "Deney sonuçları son derece umut vaat edici. Juncao, mutluluk çimeni, Çin'den herkese bir armağandır" diyor.

Xinhua yazarları: Liu Bowei, Sun Hao

KİGALİ/FUZHOU, 29 Ağustos (Xinhua) -- Hoş, ılık ve kuru bir Ağustos gününde Ruanda'nın Güney Bölgesi'nde genç çiftçiler verimli bir hasadı kutluyor. Bu genç çiftçilerin avuçları ise mısır ya da pirinçle değil, mantarla dolu. Bu mantarlar, Afrika'nın bu "bin tepeli ülkesinin" çok uzağındaki bir ülkeden gelen teknolojiyle yetiştirilmişti. Profesör Lin Zhanxi de kutlamalara katılanlar arasındaydı. Seksenlerindeki bu bilim insanı 1980'lerden bu yana Çin'in güneydoğusundaki Fujian eyaletinde Juncao teknolojisiyle ilgili araştırma yapan bir ekibe liderlik ediyor. Hibrit çimen teknolojisi, mantarların kesilen ağaçlar yerine çimen bazlı alt katmanlarda büyümesine imkan sağlayarak mantar sektörünün ormanlara karşı oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırıyor. Juncao, Çincede "mantar" ve "çimen" anlamına geliyor. Çok yönlülüğüyle öne çıkan bu çimen, yenilebilir mantar yetiştirilmesini sağlayarak besi hayvanlarına yem sağlanmasına ve çölleşmeyle mücadeleye yardımcı oluyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in aktif ve vizyoner teşvikleri sayesinde Çin'de ve ötesinde gelişen Juncao, Asya Pasifik, Afrika ve Latin Amerika'daki gelişmekte olan ülkelerde insanlara geçim kaynağı sağlarken bir yandan da sürdürülebilir kalkınmayı geliştiriyor. Günümüzde Juncao teknolojisi, Çin'in 31 eyaletinde kullanılarak yoksulluğun sona erdirilmesi ve kırsallığın yeniden canlandırılmasına büyük katkı sağlıyor.

Çin'in kuzeybatısında yer alan Ningxia Hui Özerk Bölgesi'nin merkezi Yinchuan'a bağlı Minning kasabasında çiftçilerle Juncao ekim becerilerini paylaşan Lin Zhanxi (sağdan ikinci), 29 Mart 2021. (Fotoğraf: Wang Peng/Xinhua)

Çin Cumhurbaşkanı Xi'nin desteğiyle 2000 yılında Juncao teknolojisinin tanıtılması amacıyla Papua Yeni Gine'de başlatılan pilot proje, bu teknolojinin yurtdışındaki ilk uygulamalarından biri oldu. Bu teknoloji, Lin ve diğer Çinli araştırmacıların adanmışlığı ve insanlığa katkıda bulunma istekleriyle o zamandan bu yana dünyanın 106 ülke ve bölgesine tanıtıldı. Lin, "İnsanlara gerçekten yardım etmek amacıyla en yoksul yerlere gidiyoruz" diyor.

Ruanda'nın başkenti Kigali'deki bir mantar yetiştirme kulübesini ziyaret eden Fujian Tarım ve Ormancılık Üniversitesi'nden Profesör Lin Zhanxi (sağda), 2 Ağustos 2024. (Fotoğraf: Ji Li/Xinhua)

BİTMEK BİLMEYEN DENEY

Juncao teknolojisi sürekli gelişen inovasyonlar sayesinde sadece mantar yetiştirmekte değil yem ve gübre üretiminde de kullanılıyor. Tanzanya'nın Bumbwi Sudi kentinde çiftçilik yapan Tahiya Massawe, Juncao'yu yem olarak kullanmaya başladıktan sonra elde ettikleri sütün hem miktarının hem de yoğunluk ve besleyiciliğinin arttığını söylüyor. Massawe Xinhua'ya verdiği demeçte, "Bu çimeni kullanarak yemlere harcadığım paradan tasarruf edip para bile artırdım" diyor. Çiftçiler, Juncao'yu çoğaltarak çiftliklerinde kullanıyor. Tanzanya Tarım Bakanlığı Planlama, Politika ve Araştırma Direktörü Makame Kitwana, bu teknolojinin çiftçiler tarafından zengin içeriğe sahip yem olarak kabul gördüğünü söylüyor. Kitwane, "Birçok açıdan olduğu gibi protein içeriğinin yanı sıra karbon içeriğinin de yüksek olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olan Juncao çimeni, büyükbaş hayvanlarda diğer çimenlere göre daha çabuk doygunluk sağlıyor" diyor.

Ruanda'nın Güney Bölgesi'ndeki Muhange kenti yakınlarındaki atölyesinde yetiştirdiği mantarları gösteren Nyambo Obed, 6 Nisan 2024. (Fotoğraf: Dong Jianghui/Xinhua)

Juncao, ekolojik yönetimde de oldukça yardımcı oluyor.

Ruanda gibi ülkelerde toprak erozyonu ciddi bir sorun teşkil ediyor. Ruandalı yetkililer, toprak sorununun çözülmemesi halinde ülkede tarım arazisi kalmayacağından endişe ediyor. Lin, onların endişelerini hep aklında tuttuğunu söylüyor. 10 yıl önce Ruanda'ya yaptığı ziyaretteki bir deneysel veriyi hatırlatıyor. Bir gün 2,5 saat boyunca yağan yağmur 51,4 milimetreye ulaşmış. Tüm yağmuru tutan dev Juncao çimeni ise suyun tutulması ve toprağın korunmasında son derece etkili olduğunu kanıtlamış. Lin, Şubat ayında Fiji'de Juncao teknolojisinin tuzlu toprakların yönetiminde uygulanması üzerine çalışarak Pasifik ada ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkeler için iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik ek çözümler araştırdı. Profesör Lin Zhanxi, "Deney sonuçları son derece umut vaat edici. Juncao, mutluluk çimeni, Çin'den herkese bir armağandır" diyor.