Kültür - Sanat ve Tarih

Çin'in Henan eyaletinde 32.000 yıl öncesine tarihlenen insan kafatası fosili bulundu

Mağara sahası Lushan ilçesinin Guanyinsi kasabasında bulunuyor. Sahada daha önce yapılan paleolitik arkeoloji araştırmalarında insan ve hayvan fosilleri ile taştan yapılmış ge...

Abone Ol

Mağara sahası Lushan ilçesinin Guanyinsi kasabasında bulunuyor. Sahada daha önce yapılan paleolitik arkeoloji araştırmalarında insan ve hayvan fosilleri ile taştan yapılmış gereçler bulunmuştu. Arkeolog Zhao Qingpo, "Saha içerisinde iki adet mağara bulunuyor; bunlardan biri 9 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde ve 3,9 metre yüksekliğinde olup 30 metrekarelik bir alana sahip" diyerek bu mağaranın bölgede daha önce keşfedilen mağaralardan çok daha büyük olduğuna işaret etti.

Arkeologlar, sahada insana ait diş ve kafatası fosilleri dışında her biri yaklaşık 30.000 ila 40.000 yaşlarında at, keçi, ayı, geyik, yaban domuzu ve kurtlara ait 10.000'in üzerinde kemik parçası da buldular. Sahada ayrıca taş yongalar ve kazıma aletleri dahil olmak üzere taştan yapılma aletler de bulundu.

Antropologlar, mağara sahasında bulunan iki insan kafatası fosilinin yaşının uranyum serisi tarihleme yöntemi kullanılarak 32.000 ve 12.000 olarak tespit edildiğini söylediler. 32.000 yaşındaki kafatası fosili, eyalet alanında yaşamış erken modern insana ait bilinen en eski fosil. Henan Eyaleti Kültürel Miras ve Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Liu Haiwang, "Yeni bulgular, Çin'de modern insanın kökeni ve gelişimi çalışmaları açısından büyük öneme sahip" dedi.