Çin

Çin'in Hainan eyaletini süper tayfun Yagi vurdu: en az 2 ölü

Abone Ol

HAİKOU, 7 Eylül (Xinhua) -- Çin'in güneyinde yer alan Hainan ada eyaletinde etkili olan ve sağanak yağış ve şiddetli rüzgarlara neden olan süper tayfun Yagi nedeniyle en az iki kişi hayatını kaybetti, 92 kişi de yaralandı. Resmi verilere göre Cumartesi günü sabah saatleri itibarıyla Ding'an ilçesinde iki kişi öldü, Wenchang kentinde 12, Haikou kentinde ise 80 kişi yaralandı.

Rüzgarların ve yağışların azaldığı Hainan'da tayfun alarmının seviyesi düşürüldü ve hızla kurtarma operasyonları başlatıldı. Eyalette 1,5 milyondan fazla haneyi etkileyen elektrik kesintilerini gidermek üzere 2.200'ün üzerinde personel harekete geçirildi. Cumartesi günü saat 7.00 itibarıyla bu hanelerin üçte birinden fazlasına yeniden elektrik verilmeye başlandı. Yol tamir çalışmaları da sürerken kapalı 89 yolun 51'i yeniden ulaşıma açılmış durumda.

Adanın çevresini dolanan yüksek hızlı tren hizmetlerinin Cumartesi günü öğleden sonra yeniden başlaması bekleniyor. Qiongzhou Boğazı'ndaki feribot seferlerinin Pazar günü akşam saatlerinde yeniden başlayabileceği tahmin ediliyor. Haikou Meilan Uluslararası Havalimanı'nın, Yagi Tayfunu'nun devam eden etkileri yüzünden Pazar günü öğle saatlerine kadar geçici olarak kapalı kalabileceği, öte yandan popüler turizm kenti Sanya'da bulunan Sanya Phoenix Uluslararası Havalimanı'nın Pazar günü saat 10.00'da uçuş hizmetlerini aşamalı şekilde yeniden başlatacağı belirtildi.

Öte yandan kurtarma ekipleri iletişim tesisleri en büyük zararı alan Wenchang kenti başta olmak üzere tüm eyalette hasar gören 12.500'ün üzerinde baz istasyonunu tamir edip iletişimi yeniden tesis etmek için hızlı şekilde çalışıyor. Bu yılın 11. tayfunu olan süper tayfun Yagi Cuma günü önce Hainan'da, sonra Guangdong'da olmak üzere Çin'de iki kez karaya çıktı.