Salı ve Çarşamba günleri gerçekleşen Wenchang Uluslararası Havacılık ve Uzaycılık Forumu'na göre, Hainan'ın uzay aracı fırlatma merkeziyle tanınan küçük kenti Wenchang, uzay-havacılık alanında bir mubadele ve işbirliği platformuna dönüşmeyi hedefliyor.

Çin Ulusal Uzaycılık İdaresi Başkan Yardımcısı Wu Yanhua forumda yaptığı açıklamada Kovid-19 salgınına rağmen Çin'in bu yıl, Wenchang'daki özel öneme sahip üç fırlatma dahil, 31 kez uzaya başarıyla araç gönderdiğini belirtti.

Salı günü erken saatlerde gerçekleşen son fırlatım, Chang'e-5 uzay aracını taşıyan Long March-5 roketi, Çin'in dünya dışı numune almaya yönelik ilk girişimi ve Ay'dan numune toplayıp Dünya'ya getirecek.

Çin'in, uzay endüstrisi ve uzay ekonomisini desteklemeye devam edeceğini belirten Wu, daha fazla işletmeyi Hainan'a yatırım yapmaya teşvik edeceklerini söyledi. Wu ayrıca Çin'in, en son teknolojiye sahip uzay ürünü araştırma, geliştirme ve üretimini kapsayan bir endüstriyel kompleks oluşturacağını ve Wenchang'ı uluslararası bir mübadele platformuna dönüştüreceğini belirtti.

Foruma Arjantin, Brezilya, Fransa, Almanya ve İtalya gibi ülkelerin büyükelçiliklerinden temsilcilerin yanı sıra Çin'deki uluslararası kuruluşlardan temsilciler katıldı.

Wenchang merkezi, Jiuquan, Xichang ve Taiyuan'dakilerin ardından Çin'deki dördüncü ve deniz keknarındaki tek uzaya fırlatım sahası. Merkez, uydu ve büyük uzay istasyonları göndermek ve derin uzay incelemeleri yapmak için kullanılıyor.

Merkez, Çin tarafından tasarlanan ve inşa edilen yeni nesil fırlatma sahası olarak ilk fırlatma işlemini Haziran 2016'da gerçekleştirmişti.

Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek

Editör: İRFAN KARSLI