HANGZHOU, 3 Aralık (Xinhua) Toplamda yaklaşık 940 milyon yuan (147,5 milyon ABD doları) tutarında yatırımla gerçekleştirilen proje, 15 Kasım'da deneme amaçlı işletim aşamasına girdi ve şu anda Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin Haiyan ilçesinde 464.000 metrekarelik konut alanını kış mevsiminde ısıtma kapasitesine sahip bulunuyor. Zhejiang'daki Qinshan Nükleer Santrali'nin artık termal enerjisi üzerine inşa edilen proje, kullanıcılara karbon emisyonsuz, çevre dostu bir ısınma imkanı sunuyor. Zhejiang Sıfır-Karbon Termal Enerji Şirketi'ne göre, Haiyan ilçesindeki kamu tesislerinde, konut alanlarında ve endüstriyel parklarda ısınmanın büyük ölçüde bu proje kapsamında sağlanması öngörülüyor.

Çin'in hibrit çimen teknolojisi gelişmekte olan ülkelerde insanlara geçim kaynağı sağlıyor Çin'in hibrit çimen teknolojisi gelişmekte olan ülkelerde insanlara geçim kaynağı sağlıyor

Söz konusu nükleer ısıtma teknolojisinin olgunlaştığını ve dünya çapında yaygın olarak kullanıldığını söyleyen şirket; tüm ısıtma işlemi boyunca herhangi bir ortam değişimi olmadan yalnızca ısı değişiminin sağlanacağını, böylece kullanıcıların izolasyon katmanları sayesinde sadece tamamen güvenli suya maruz kalma ihtimallerinin olduğunu belirtti. Tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde projenin 4 milyon metrekareden fazla bir alanın ısıtılmasına destek sunacağı öngörülüyor. Böylece, yılda 196 milyon kilovat saat elektrik yani 24.600 ton standart kömür tasarrufu sağlanması, havaya salınan karbondioksit miktarında ise 59.000 tonluk azalma bekleniyor. Dokuz işletme birimi bulunan Qinshan Nükleer Enerji Santrali, toplam 6,6 milyon kilovat kurulu güce sahip ve yılda yaklaşık 52 milyar kilovat saat elektrik üretiyor. Kasım sonu itibarıyla güvenli elektrik üretiminde 30 yılı geride bırakan ve bugüne dek 689,6 milyar kilovat saat elektrik üreten santral, karbondioksit emisyonlarının da 651 milyon ton azalmasını sağladı.

Editör: İRFAN KARSLI