Yurt

Çin'in Guangdong eyaletinde yerçekimi dalgası araştırma merkezi açıldı

CNÇin'in Guangdong eyaletinde yer alan Zhuhai'deki Sun Yat-sen Üniversitesi'nin Zhuhai Kampüsü'ndeki Tianqin programının lazer mesafe istasyonunu gösteriyor, 26 Eylül 2021. (F...

Abone Ol

CNÇin'in Guangdong eyaletinde yer alan Zhuhai'deki Sun Yat-sen Üniversitesi'nin Zhuhai Kampüsü'ndeki Tianqin programının lazer mesafe istasyonunu gösteriyor, 26 Eylül 2021. (Fotoğraf: Wang Haoming/Xinhua)SA'ya göre, Sun Yat-sen Üniversitesi'nin Zhuhai Kampüsü'nde bulunan yerçekimi dalgası araştırma merkezi, Çin'in uzay yerçekimi dalgası tespitini desteklemek için bir dizi deneysel uydu platformu ve görev yükü geliştirecek. Açılış töreninde, Sun Yat-sen Üniversitesi Rektörü ve Çin Bilimler Akademisi akademisyeni Luo Jun, araştırma merkezinin kurulmasının Tianqin programı için yeni bir kilometre taşı olduğunu belirtti. Luo, merkezin Çin'in bağımsız uzay yerçekimi dalgası tespitinde teknolojik atılımları ve yeniliği teşvik etmek için daha fazla uzmanı biraraya getireceğini ve Çin'in uzay endüstrisinin gelişimine katkıda bulunacağını kaydetti.

Çin'in Guangdong eyaletinde yer alan Zhuhai'deki Sun Yat-sen Üniversitesi'nin Zhuhai Kampüsü'ndeki Tianqin programının lazer mesafe istasyonunu gösteriyor, 26 Eylül 2021. (Fotoğraf: Wang Haoming/Xinhua)

2015 yılında Sun Yat-sen Üniversitesi tarafından başlatılan ve "Gökyüzünde arp" anlamına gelen Tianqin programı, 2035 yılına kadar dünyanın etrafında bir eşkenar üçgen oluşturan üç uydudan oluşacak. Tıpkı uzaydaki bir arp gibi, gelen herhangi bir yerçekimi dalgası ile "arp telleri"ni titreştirecek. Programın teknolojilerini test eden ilk uydu olan Tianqin-1 uydusu, 20 Aralık 2019'da fırlatılmıştı.