Dünya

Çin'in GSYİH'si ilk yarıda yüzde 12,7 arttı

NBS'ye göre bu veriyle birlikte, son iki yıldaki ortalama ilk yarıyıl büyümesi yüzde 5,3 oldu ve 2019'dan sonraki iki yıllık ortalama ilk çeyrek büyümesini 0,3 puan aştı. Veri...

Abone Ol

NBS'ye göre bu veriyle birlikte, son iki yıldaki ortalama ilk yarıyıl büyümesi yüzde 5,3 oldu ve 2019'dan sonraki iki yıllık ortalama ilk çeyrek büyümesini 0,3 puan aştı. Veriler, ikinci çeyrekte ülkenin GSYİH'sinin geçen yıla göre yüzde 7,9 büyüdüğünü gösterdi. Çeyrek bazında, ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 1,3 büyüdü.

İlk yarıda sanayi üretiminin yıllık yüzde 15,9 ve perakende satışların yıllık yüzde 23 artmasıyla birlikte diğer önemli ekonomik göstergeler de genel olarak süren iyileşmeyi gösterdi. Ankete göre, ülkenin kentsel işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan düşük gerçekleşerek Haziran ayında yüzde 5 oldu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ekonomisi, büyümenin 2020 yılının başlarında Kovid-19 nedeniyle yavaşlamasının neden olduğu düşük baz etkisi ve güçlü iç ve dış talebin toparlanmayı desteklemesinden güç alarak 2021'in ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 büyümüştü. NBS tarafından yapılan açıklamada, "Genel olarak, ulusal ekonomi ilk yarıda istikrarlı bir toparlanma kaydetti" ifadeleri kullanıldı ancak pandeminin dünya çapındaki yayılımından ve yurtiçi dengesiz toparlanmadan kaynaklanan belirsizlikler konusunda uyarıda bulunuldu.