LANZHOU, 13 Ocak (Xinhua) -- Bu alana çok da uzakta olmayan yerde birkaç kırmızı makine Changqing Petrol Sahası'nın H9 platformuna dağılmış durumda. Bu sahada doğal rezervin ekolojisini korurken düşük karbonlu kalkınma için yeşil dönüşüm araştırmaları yapılıyor.

Changqing Petrol Sahası'nda 12 Nolu Petrol Üretim Tesisi'nin Başkan Yardımcısı Zhao Aibin, "Çağdışı yönetim yüzünden geçmişte kanalizasyonda iyi arıtma yapılamıyordu ve her yerde keskin petrol ve gaz kokusu duyuluyordu" dedi ve ekledi: "O zamanlar sondaj kuleleri mazot 'içiyor' ve siyah duman 'tükürüyordu'. Üretim sahaları her zaman gürültülü ve tozluydu."

50 yılı aşkın bir geçmişe sahip Çin'in en büyük petrol ve gaz sahası olan Changqing Petrol Sahası'ndaki sondaj kulesi sistemlerine ve ekipmanlarına güç sağlamak için elektrik motorları kullanıldığından, yeşil ve düşük karbonlu kalkınma sürerken üretim de artıyor. Petrol sahası, Sarı Nehir havzasının hinterlandında yer alıyor ve bölgede 16 ekolojik koruma bölgesi ve Sarı Nehir'in 48 kolu bulunuyor. Son yıllarda, doğa rezervleri ve su kaynakları alanlarındaki Changqing Petrol Sahası'na ait yaklaşık bin petrol ve gaz kuyusu kapatıldı.

Çin'in kuzeybatısında yer alan Gansu eyaletindeki Changqing Petrol Sahası'nın Nanliang operasyon alanı görülüyor, 10 Aralık 2021. (Fotoğraf: Ma Xiping/Xinhua)

Teknolojik yenilik ve iyileştirilmiş yönetim sayesinde, petrol sahasının yıllık petrol ve gaz üretimi 2013'teki 50 milyon ton seviyesinden 2020'de 60 milyon tona yükseldi. Ancak sahadaki toplam işçi sayısı 70 binde kaldı. Bu da üretimde ve verimlilikte artışa işaret ediyor.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Son 12 yılda, Changqing Petrol Sahası'nda 88 bin yeni petrol ve gaz kuyusu inşa edildi. Petrol sahasındaki yatay kuyular gibi yenilikler sayesinde 60 bin standart futbol sahasına eşdeğer olan yaklaşık 43 bin hektarlık arazi tasarrufu sağlandı. Sadece 2,67 hektarın üzerinde bir alanı kaplayan H9 platformu, yeraltında birkaç kilometre uzanan kuyular sayesinde yaklaşık 2 bin hektarlık yeraltı rezervine erişim sağlıyor.

Yapay orman alanı 120 bin gür yeşil ağaçtan oluşan 12 Nolu Petrol Üretim Tesisi'nin Gucheng operasyon alanında yeşil kapsama oranı yüzde 90'a ulaşıyor. Changqing Petrol Sahası'nın 12 Nolu Petrol Üretim Tesisi Başkanı Ma Hong, "Yeraltında 2 bin metreden fazla derinlikte bulunan petrol rezervuarı, birden fazla yağ katmanına sahip, çizgili bir domuz etine benziyor. Geçmişte, Gucheng operasyon alanında rezervuarın yalnızca bir katmanı geliştirildi" dedi. Ma, "Teknolojide üst seviyeye geçmek, eski kuyulara yeni canlılık getirerek daha derin bir gelişmeyi mümkün kıldı" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI