Çin Döviz Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, hacim seviyesinin Temmuz sonuna kıyasla yüzde 0,12 daha az olduğu belirtildi. Çin'in döviz piyasasının geçen ay sorunsuz işlediğini ifade eden Çin Döviz Yönetimi Genel Müdürlüğü Sözcüsü ve Müdür Yardımcısı Wang Chunying, iç arz ve talebin genel olarak dengeli olduğunu söyledi. Çin Minsheng Bankası baş analisti Wen Bin de ülkenin döviz rezervlerinin genel olarak istikrarlı seyrine devam ettiğini, toplam meblağın art arda dört ay boyunca 3,2 trilyon doların üstünde olduğunu belirtti.

Dünya ekonomisinin toparlanmayı sürdürmesiyle birlikte Çin'in ihracatının bu yıl hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini söyleyen Wen, ihracattaki artış ile RMB varlıklarının çekiciliğinin, ülkenin döviz rezervlerinin istikrarını pekiştirdiğini kaydetti.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Wang, döviz rezervlerinin Ağustos ayındaki düşüşünün sebebini dövizin farklı para birimlerine çevrilmesi ve varlık fiyatlarındaki değişikliklerin birleşik etkisine bağladı. Kovid-19 pandemisinin ilerlemesi ile büyük ülkelerin maliye ve para politikalarının beklentileri gibi faktörlerin etkisiyle dolar endeksinin hafif yükseldiğini belirten Wang, dolar dışı para birimlerinin zayıflamasının ve varlık fiyatlarının değişmesinin Çin'in döviz rezervlerinin düşmesine neden olduğunu kaydetti.

Pandeminin öngörülemez seyrinin küresel mali durum nezdinde tetiklediği belirsizlik ve dalgalanmalara rağmen Çin ekonomisi istikrarlı bir toparlanmayı korudu. Wang, ülkenin kalkınma kalitesinin gelişmeye devam edeceğini ve bunun döviz rezervlerinin genel istikrarının korunmasına yardımcı olacağını kaydetti.

Wen, sonraki aşamada, Çin'in önemli alanlara ve zayıf halkalara desteği artırma politikaları ile finans ve dış ticaret alanlarındaki dışa açılmayı derinleştirmeye yönelik yeni önlemleriyle, ülkenin döviz rezervlerinin istikrarını destekleyeceğini ifade etti. Dünya ekonomisindeki dengesiz toparlanmanın sonucu olarak olası risklere karşı uyaran Wen, yerel talebin artırılması ve istikrarlı büyümeyi sağlamakla risklere karşı önlem almak arasında bir dengenin kurulması amacıyla adımlar atılması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI