Dünya

Çin'in dış ticareti ilk çeyrekte yüzde 29,2 arttı

Çin Gümrükler Genel İdaresi'nin açıkladığı verilere göre, Çin'in yuan cinsinden ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 38,7, ithalatı ise yüzde 19,3 artış gösterdi. Gümrükler Gen...

Abone Ol

Çin Gümrükler Genel İdaresi'nin açıkladığı verilere göre, Çin'in yuan cinsinden ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 38,7, ithalatı ise yüzde 19,3 artış gösterdi. Gümrükler Genel İdaresi sözcüsü Li Kuiwen, Çin'in dış ticaretindeki bu artışı ülkenin pandemi önleme ve kontrolünde kaydettiği sürekli ilerlemenin yanı sıra ekonomik ve sosyal gelişmeye de bağlıyor.

Çin'in ticaret fazlası da yüzde 690,6 artarak 759,29 milyar yuana yükseldi. Özel teşebbüsler daha fazla hareketlenerek Çin'in dış ticaretindeki büyümenin ana itici gücü haline geldi. Çin'de özel teşebbüsler tarafından gerçekleştirilen dış ticaret ilk çeyrekte yüzde 42,7 artışla 3,95 trilyon yuana çıktı.

Resmi verilere göre, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) yılın ilk çeyreğinde de Çin'in en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürürken ASEAN'ı sırasıyla Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) izledi. İlk çeyrekte Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi ülkeleriyle ticareti bir önceki yıla göre yüzde 21,4 arttı ve 2,5 trilyon yuana yükseldi. Çin'in Vietnam, Endonezya ve Polonya ile ithalat ve ihracatı görece hızlı bir artış kaydetti.

Çin'in, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık bünyesindeki diğer 14 ülke ile ticareti yılın ilk çeyreğinde 2,67 trilyon yuan olarak gerçekleşti; bu, yıllık bazda yüzde 22,9 artış anlamına geliyor ve Çin'in söz konusu dönemdeki toplam ithalat ve ihracatının yüzde 31,5'ini oluşturuyor.