Çin

Çin'in dağlık eyaletinde enerji tesislerini robotlar denetliyor

Abone Ol

GUİYANG, 18 Mayıs (Xinhua) -- Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin ücra dağlık bölgelerindeki elektrik trafo merkezlerinde rutin denetimler yapmak için robotlar kullanılmaya başlandı. Çin Güney Elektrik Şebekesinin Guizhou şubesine göre, şimdiye kadar Tongren şehrindeki 10 elektrik trafo merkezine otomatik denetim devriyeleri yürütebilecek 13 robot konuşlandırıldı. Robotların çalışmaları hakkında bilgi veren Tongren'deki Taiping Güç Trafo Merkezi Başkanı Zhou Jingyu, "Robotlar, haftada bir kez, insan müdahalesi olmadan istasyondaki 3.800 noktayı yüzde 100 doğruluk payıyla kontrol edebiliyor ve devriye gezebiliyor" dedi. Zhou, yüksek hassasiyetli sensörler ve yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılan robotların rutin bir devriyeyi 50 dakikada tamamlayabildiğini söyledi. Öte yandan Zhou, bir insanın aynı devriyeyi, trafo merkezine olan 40 dakikalık yolculuk hariç, 12 saatte tamamlayabildiğini kaydetti.

Çin Güney Elektrik Şebekesinin Guizhou şubesinin çalışanları, Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletine bağlı Tongren'deki bir elektrik trafo merkezinde teftiş yapmak için bir robot kullanıyor, 23 Ekim 2022. (Fotoğraf: Fan Caifu/Xinhua)

Engebeli Yunnan-Guizhou Platosu'nda yer alan Guizhou'nun enerji tesisleri, aşırı hava koşulları nedeniyle kesintiye uğramaya karşı hassas olmaları nedeniyle sık sık devriye ve bakım gerektiriyor. Zhou, daha yüksek verimlilik ve güvenilirliğe sahip olduğu için devriye robotlarının dağlık eyaletin güç kaynağı sektöründeki diğer rollerde de kullanılmasının beklendiğini söyledi. Çin, ücra dağlık bölgelerdeki teknisyen eksikliğini çözmek için robot teknolojilerini giderek daha fazla kullanıyor. Geçen yıl, dağlık Yunnan eyaletinden yetkililer, 90.000 km'lik enerji nakil hatlarının zorlu denetiminde insansız hava araçlarının insanların yerini aldığını duyurmuştu.