Zhang Jun, ABD'nin vetosunun yanlış mesaj verdiğini ve Gazze'deki durumu daha da tehlikeli hale getirdiğini kaydetti.

Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 20 Şubat (Xinhua) -- Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Gazze'de acil insani ateşkes talep eden Güvenlik Konseyi karar tasarısının ABD tarafından veto edilmesinin ardından, Gazze'de ateşkese karşı çıkmanın katliamın devam etmesine yeşil ışık yakmaktan hiçbir farkının olmadığını belirtti. Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinden 13'ü karar tasarısı lehine oy verirken, İngiltere çekimser kaldı. Zhang, ülkesinin ABD vetosundan duyduğu büyük hayal kırıklığı ve memnuniyetsizliği ifade etti. Cezayir, Arap ülkeleri adına, Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını, tüm rehinelerin bir an önce serbest bırakılmasını, insani yardım malzemelerine erişimin güvence altına alınmasını ve zorla yerinden etme politikasına karşı çıkılmasını talep eden bir karar tasarısı sunmuştu. Oylama sonrasında açıklama yapan Zhang, insanlığın asgari gereksinimlerine dayanan böyle bir kararın bölgedeki durum nedeniyle acilen gerekli olduğunu ve tüm Güvenlik Konseyi üyelerinin desteğini hak ettiğini belirtti.

Ekran Görüntüsü 2024 02 21 175012Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampında İsrail hava saldırısının ardından oluşan hasarı inceleyen insanlar, 20 Şubat 2024. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua) Zhang, ABD'nin vetosunun yanlış mesaj verdiğini ve Gazze'deki durumu daha da tehlikeli hale getirdiğini kaydetti. ABD'nin, herhangi bir karar tasarısının devam eden diplomatik çabaları engelleyeceği yönündeki iddiasının tamamen geçersiz olduğunu belirten Zhang, sahadaki durum göz önüne alındığında acil ateşkesten pasif şekilde kaçınmaya devam etmenin, katliamın devam etmesine yeşil ışık yakmaktan hiçbir farkı olmadığını vurguladı. Zhang, karar tasarısı veto edilirken çatışmanın yayılma etkilerinin tüm Ortadoğu bölgesini istikrarsızlaştırdığı ve daha büyük bir savaş riskine kapı araladığı konusunda uyardı. Dünyanın ancak Gazze'deki savaş kıvılcımlarını söndürmek suretiyle cehennem ateşinin tüm bölgeyi sarmasını önleyebileceğini kaydeden Zhang, Güvenlik Konseyi'nin bu kıyımı durdurmak için hızla harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Güvenlik Konseyi'nin ateşkes için harekete geçmesi gerektiğine dikkat çeken Zhang, bunun bir tartışma konusu değil, konseyin kaçınamayacağı ahlaki bir yükümlülük olduğunu vurguladı. Temsilci, bunun konseyin üstlenmesi gereken hukuki bir sorumluluk, hatta BM Antlaşması uyarınca konseyin yerine getirmesi gereken siyasi bir yükümlülük olduğuna işaret etti. Zhang, "Söz konusu veto, ateşkese ve savaşın sona erdirilmesine yönelik güçlü çağrıyı susturamaz. Güvenlik Konseyi adaleti gözetme ve sorumluluklarını yerine getirme çalışmalarını sırf bu veto nedeniyle durduramaz" dedi. İsrail'i uluslararası toplumun çağrısına kulak vermeye, Refah'a saldırı planlarından vazgeçmeye ve Filistin halkını toplu olarak cezalandırmayı bırakmaya çağıran Zhang, önemli nüfuza sahip ülkelerden siyasi hesapları azaltıp gerçekten tarafsız ve sorumlu davranmalarını ve doğru yolu seçerek Gazze'de ateşkes için baskı yapmalarını beklediklerini söyledi. Zhang, uluslararası toplumu Gazze halkına hayatta kalma şansı vermek, tüm Ortadoğu bölgesindeki halklara barış şansı tanımak ve adaletin gözetilmesine fırsat tanımak üzere tüm diplomatik çabaları bir noktada toplamaya çağırdı.

Editör: Şeymanur Erbay