BM Genel Kurulu, Filistin tarafından sunulan karar tasarısını değerlendiriyor BM Genel Kurulu, Filistin tarafından sunulan karar tasarısını değerlendiriyor

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 17 Mart (Xinhua) -- Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun Perşembe günü, Ukrayna çatışmasının tüm taraflarını, daha büyük çaplı bir insani krizi önlemek için itidalli olmaya çağırdı.

Çin'in, Ukrayna'da kötüleşen insani durumdan derin endişe duyduğunu ve açıklanan sivil kayıplar ve mültecilerdeki artıştan dolayı üzgün olduğunu belirten Çin'in BM daimi temsilcisi, şu anda acil görevin, daha büyük çaplı bir insani krizin ortaya çıkmasını önlemek için tüm taraflara azami itidal çağrısında bulunmak olduğunu söyledi.

Zhang, Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna mülteci meselesinin ele alındığı toplantısında, Çin'in ilgili tarafların iletişimi sürdürme, güvenli ve engelsiz insani koridorların oluşturulması ve personel tahliyesi ve insani yardımın daha kolaylaştırılmasındaki çalışmalarını desteklediğini söyledi.

Çatışmanın neden olduğu mülteci ve yerinden edilmiş kişilerin sayısının hala yükselişte olduğunu ve bunun Ukrayna ve çevre ülkeler üzerinde büyük bir etki yarattığını belirten Zhang, Çin'in, ilgili BM kuruluşlarını aktif olarak operasyonlar yürütmede ve uluslararası toplumu ihtiyaç duyan herkese yardım etmek için seferber etmede desteklediğini kaydetti.

Ukrayna'nın Irpin kentinden tahliye edilen insanlar, 11 Mart 2022. (Fotoğraf: Diego Herrera/Xinhua)

Yakın geçmişte, Afrika veya Ortadoğu kökenli bazı insanların tahliyeleri sırasında zorluklarla karşılaştığını hatırlatarak, bunun ciddiye alınması ve uygun şekilde çözülmeye çalışılması gerektiğini ifade eden Zhang, rengi, ırkı veya dini ne olursa olsun tüm mültecilere uluslararası mülteci hukuku çerçevesinde gerekli korumanın sağlanmak zorunda olduğunu söyledi. Çin'in Ukrayna'daki insani duruma büyük önem verdiğini ve 6 maddelik bir teklif sunduğuna değinen Zhang, Çin Kızılhaç Derneği'nin Ukrayna'ya üç parti insani yardım malzemesi sağladığını, üçüncü partinin çocuklar için süt tozu ve yorganlar içerdiğini açıkladı.

Zhang konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ukrayna'daki insani krizin hafifletilmesine ve çözülmesine katkıda bulunan her bir taraftan her türlü girişimi veya önlemi memnuniyetle karşılıyoruz. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında birincil sorumluluğa sahiptir ve bu nedenle Ukrayna'daki insani durumu kolaylaştırmada olumlu bir rol oynamalıdır. Çin, Güvenlik Konseyi'nin insani mesele konusunda birlik içinde olmasını ve yapıcı bir tutum sergilemesini umuyor."

Zhang, uluslararası toplumun, sahadaki durumu hafifletmek ve sivil kayıpları önlemek için erken bir tarihte ateşkes sağlanması yönünde ortak dileğe sahip olduğunu belirterek, Çin'in de bu dileği paylaştığını vurguladı.

Çin Kızılhaç Derneği tarafından Ukrayna Kızılhaç Derneği'ne gönderilen insani yardım malzemeleri Polonya'nın başkenti Varşova'da taşınıyor, 15 Mart 2022. (Fotoğraf: Chen Chen/Xinhua)

Bugüne kadar Rusya ve Ukrayna'nın dört tur müzakere gerçekleştirdiğini ve bu müzakerelerin devam etmesinin, ateşkes için bir şansın olduğu ve barışçıl bir gelecek için bir şansın olduğu anlamına geldiğini belirten Zhang, şöyle devam etti: "Çin, barışın müzakereler yoluyla teşvik edilmesi konusunda kararlılığını sürdürüyor. Birleşmiş Milletler ve ilgili tarafların güçlü bir biçimde dostane girişimlerini yerine getirmelerini destekliyoruz. Ayrıca tüm tarafların ateşi körüklemek yerine barış görüşmelerini kolaylaştırmak için daha fazlasını yapacağını umuyoruz."

Gerçeklerin, yaptırımların kötü niyetli kullanılmasının herhangi bir sorunu çözmeyeceğini, aksine yeni sorunlar yaratacağını kanıtladığını vurgulayan Zhang, küresel ekonomideki ağır toparlanma göz önüne alındığında, giderek artan yaptırımların uluslararası sanayi zincirinin ve tedarik zincirinin istikrarını baltaladığına ve böylece gıda ve enerji krizlerini şiddetlendirdiğine, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm ülkelerde insanların geçim kaynaklarına zarar verdiğine ve yeni insani sonuçları tetiklediğine işaret etti. Zhang, bunun aynı zamanda Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'nın insani meselesini ele alırken dikkat etmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI