Dünya

Çin'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı, Japonya'yı 'rahatlatıcı kadınlar' konusunda tarihle yüzleşmeye çağırdı

Çin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dai Bing Çarşamba günü Japonya'yı 2. Dünya Savaşı'ndaki "rahatlatıcı kadınlar" konusunda tarihle yüzleşmeye çağırdı.

Abone Ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 13 Nisan (Xinhua) -- Dai, Güvenlik Konseyi'nde çatışmayla ilgili cinsel şiddet konusunda açık bir tartışmanın yapılması çağrısında bulundu. Bağdat'taki Iraklı Ezidi azınlık içinde yer alan, Nobel Ödülü sahibi Iraklı kadın aktivist Nadia Murad, Çarşamba günü konseye brifing verdi. İslam Devleti terör örgütünün cinsel şiddetinden kurtulan biri olan Nadia Murad, yedi yıldan uzun süredir kendisi gibi Irak'ta hayatta kalan Ezidiler için hesap verebilirlik ve adalet arıyor. "Doğu Asya'da kabus dolu anılarıyla yaşayan fakat ölene kadar bile adalet göremeyen, çatışmada cinsel şiddet mağduru bir grup daha var" diyen Dai Bing, "Bu grup, 2. Dünya Savaşı sırasında Japon ordusu tarafından zorla (kampta) alıkonulan 'rahatlatıcı kadınlardır'" diye ekledi. Dai bu dönemde Çin, Kore Yarımadası, Güneydoğu Asya ile diğer ülke ve bölgelerden yüz binlerce kadın ve kız çocuğunun, Japon militaristler tarafından seks kölesi olarak zorla alıkonulduğu ve hem zihinsel hem de fiziksel olarak korkunç bir cinsel şiddete maruz kaldığını söyledi.

Öte yandan, on yıllardır, Japonya'daki bazı güçlerin inatla yanlış kanılara bağlı kaldıklarını ve saldırganlık tarihini inkar etmeye ve örtbas etmeye çalıştıklarını söyleyen Dai Bing, geçen ay gibi yakın bir tarihte, Japon hükümeti tarafından onaylanan bazı ders kitaplarının bir kez daha kelime oyunuyla tarihsel gerçekleri bulanıklaştırdığını, "rahatlatıcı kadınların" zorla çalıştırılmasının tarihsel olarak suçluluğunu önemsiz göstermeye ve bundan kaçınmaya çalıştığını kaydetti. Dai, "Japonya'yı Asya komşularının ve uluslararası toplumun güvenini daha fazla kaybetmemek için saldırganlık tarihiyle yüzleşmeye ve üzerinde düşünmeye, 'rahatlatıcı kadınların' zorla alıkonulmasına dair sorumlu olarak mağdurlara ve hayatta kalanlara adalet getirmek ve işgal edilen ülkelerin insanlarına karşı hesap verebilir olmak gibi tarihten arta kalan meseleleri ele almaya ciddiyetle çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.