WUHAN, 2 Ağustos (Xinhua) -- Çin'de alçak irtifa turizmi, yerli üretim insanlı AS700 zeplininin Perşembe günü ilk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirmesiyle yeni bir aşama kaydetti. Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC), AS700 zeplininin Perşembe sabah saatlerinde ülkenin orta kesimindeki Hubei eyaletinin Jingmen kentinde bulunan Zhanghe Havalimanı'ndan alçak irtifa turizmine yönelik performans ve yeteneklerini sergilemek üzere havalandığını açıkladı. Zeplin yaklaşık iki saat süren deneme uçuşunda, belirlenen rota üzerinde alçak irtifa turizmi uygulama senaryoları simülasyonları gerçekleştirdi. Kurumdan yapılan açıklamaya göre zeplin, yerel parkların, nehirdeki bir adanın ve kentteki diğer manzarasının güzelliğiyle ünlü popüler noktaların üzerinden geçerek uçuşunu tamamladı ve güvenli şekilde dönüşünü gerçekleştirdi. Zeplinin seyir hızının saatte 60 kilometre, uçuş yüksekliğinin ise 500 metre olduğu belirtildi. AVIC, alçak irtifada AS700'de bulunan yolcuların geniş panoramik yan pencerelerden manzaranın keyfini çıkarabileceklerini belirtti. Makul hızı ve alçak irtifa gezileri için ideal yüksekliği ile AS700'ün istikrarlı ve güvenli uçuş sırasında turistlere "bulutların üzerinde süzülmeye" benzer bir deneyim yaşatacağı ifade edildi.

Ekran Görüntüsü 2024 08 02 154923Çin'in Hubei eyaletinin Jingmen kentindeki Zhanghe Havalimanı'ndan kalkış için hazırlanan AS700 zeplini, 1 Ağustos 2024. (Fotoğraf. Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu/ Dağıtım Xinhua aracılığıyla) Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu, AS700'ü pilot dahil maksimum 10 kişi taşıma kapasitesine sahip tek kapsüllü bir insanlı zeplin türü olarak tanımlıyor. Maksimum kalkış ağırlığı 4.150 kilogram, maksimum uçuş menzili ise 700 kilometre olan AS700, 10 saat maksimum dayanıklılığa sahip. Yumuşak dengeye yakın bir zeplin türü olan ve dar alanda dikey kalkış ve iniş yapabilen AS700, diğer zeplin türlerine göre daha hareketli ve esnek. Hava turları, acil kurtarma, kentsel güvenlik ve havadan jeofizik araştırmalar gibi çeşitli uygulamalarda kullanılabilen AS700, Aralık ayında Çin Sivil Havacılık İdaresi'nden tip sertifikasını aldı.

Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız

Ekran Görüntüsü 2024 08 02 155013Çin'in Hubei eyaletinin Jingmen kentinde alçak irtifa deneme uçuşu yapan AS700 zeplini, 1 Ağustos 2024. (Fotoğraf. Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu/ Dağıtım Xinhua aracılığıyla) Çin Sivil Havacılık İdaresi'nin açıklamasına göre, büyük bir pazara ve yoğun kent kümelerine sahip olan Çin'in alçak irtifa ekonomisinin büyüklüğünün 2023 yılında 500 milyar yuanı (70,1 milyar ABD doları) aştığı tahmin edilirken, bu ölçeğin 2030 yılına kadar 2 trilyon yuana yükselmesi bekleniyor. Zeplini geliştiren Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu'na bağlı Özel Araç Araştırma Enstitüsü ilk AS700 zeplini için teslimat sözleşmesini imzaladı. Enstitü ayrıca çok sayıda niyet sözleşmesine de imza attı. AVIC enstitünün, zeplinlerin alçak irtifa senaryolarının pilot uygulamaları için yerel yönetimlerle işbirliği yaptığını ve ülkenin ilk alçak irtifa zeplin turizmi için örnek rota oluşturmayı planladığını açıkladı. Kurum, AS700 insanlı zeplininin lojistik ve akıllı tarama ve haritalama alanlarında da kullanılabileceğini belirtti. 

Editör: Şeymanur Erbay