Sivil havacılık yetkililerine göre, Çin'in bağımsız olarak geliştirdiği ARJ21 orta mesafeli ticari jet uçağı, hızlandırılmış teslimat ve büyük ölçekli ticari operasyon aşamasına girdi. Çin Sivil Havacılık İdaresi (ÇSHİ), piyasadaki ticari işlemler genişletilerek sekiz yerli müşteriye toplamda 41 adet ARJ21 uçağının teslim edildiğini kaydetti.

ARJ21'in ilerlemesi ÇSHİ'nin Çin sivil uçaklarındaki uçuşa elverişlilik sertifikasyonu çalışmalarındaki çabalarından ve ısrarlı desteğinden kaynaklanıyor. ÇSHİ, kurumun gelişimin devam etmesi ve ARJ21 uçak modelinin geliştirilmesi için geliştiricisi Çin Ticari Uçak Şirketi'ni desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek

Teslim edilen uçak sayısı ve ticari operasyonlar, bir sivil uçak modelinin piyasa performansı değerinin ana göstergeleridir. ARJ21 teslimatları son yıllarda artış gösterdi; 2018 yılında altı uçak teslim edilirken, 2019'da bu sayı 12'ye çıktı. ÇSHİ verileri, Aralık ayı ortası itibariyle bu yıl da toplamda 19 adet ARJ21 uçağının teslim edildiğini gösteriyor.

ÇSHİ, sivil havacılık otoritelerinin yerli sivil uçakların kalitesini ve güvenlik denetimini hem üretim hem de ticari işletim aşamalarında artıracağını söyledi. ARJ21, Çin'in geliştirdiği ilk turbo fanlı orta mesafeli yolcu uçağı. 78 ila 90 koltuk kapasitesiyle inşa edilen uçağın menzili 3 bin 700 kilometre. Yüksek dağların ve platoların bulunduğu bölgelerde uçabilen ARJ21, çeşitli havalimanı koşullarına da uyum sağlayabiliyor.

Çin'in ürettiği ticari uçakların öncüsü olan ARJ21, ilk olarak Haziran 2016'da Chengdu Havayolları tarafından ticari kullanıma sokuldu. Çin Ticari Uçak Şirketi'nin verdiği bilgiye göre Kasım ayı itibariyle 86 rotada 64 kenti birbirine bağlayan ARJ21 uçakları, ticari uçuşlarda toplam 1,31 milyon yolcu taşıdı.

Editör: İRFAN KARSLI