Çin

Çin'in ABD Büyükelçisi: Çin kapılarını daha fazla açıyor ve daha fazla köprü inşa ediyor

Abone Ol

WASHINGTON, 9 Ağustos (Xinhua) -- Çin'in Washington Büyükelçisi Xie Feng, bazı ülkeler kapılarını kapatır, duvarlar inşa eder ve bağlantılarını koparırken Çin'in kapılarını açmayı, daha fazla köprü inşa etmeyi ve kalkınma getirilerini dünyayla paylaşmayı seçtiğini söyledi. Söz konusu açıklamayı Newsweek dergisine verdiği bir söyleşide yapan Xie, Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Merkez Komitesi'nin üçüncü genel oturumu hakkında da açıklamalarda bulundu. Dışa açılmanın Çin'in modernleşmesinin ayırt edici özelliği olduğunu kaydeden Çinli büyükelçi, söz konusu genel oturumun bu bağlamda çok sayıda somut önlem ortaya koyduğunu belirtti.

Xie, "Kısıtlamalar azaltılacak. Yabancı yatırımlara yönelik negatif listeyi daha da kısaltacağız, imalat sektöründeki tüm piyasa erişim kısıtlamalarını kaldıracağız ve sınır ötesi hizmet ticaretine yönelik negatif listeyi tam olarak uygulayacağız" dedi. Daha fazla alan dışa açılacak diyen Xie, "Kurumsal dışa açılmayı sürekli genişleteceğiz ve yüksek standartlı uluslararası ekonomi ve ticaret kurallarıyla uyumlu olacak şekilde şeffaf, istikrarlı ve öngörülebilir bir kurumsal ortam yaratacağız" ifadelerini kullandı. Büyükelçi, "Kendi inisiyatifimizle telekomünikasyon, internet, eğitim, kültür ve sağlık hizmetleri gibi sektörlerde daha fazla dışa açılacağız" dedi. Xie, "Ayrıca herkese fırsat eşitliği sağlayacağız.

Yerli ve yabancı sermayeli işletmelere eşit muamele yapılacak ve üretim faktörleri, ruhsat başvuruları ve hükümet satın alımlarında yabancı sermayeli şirketlerin yerli şirketlerle aynı muameleye tabi tutulmasını sağlayacağız" açıklamasında bulundu. Çin'de yılın ilk yarısında yüzde 14,2 artışla 26.870 yeni yabancı sermayeli şirket kurulduğunu kaydeden Xie, fiili kullanımdaki yabancı yatırımın, yaklaşık 500 milyar yuana (69,8 milyar ABD doları) ulaştığını, bunun da son on yıllık döneme göre nispeten daha yüksek bir düzey olduğunu belirtti. Xie, Tesla'nın Shanghai'da yeni bir fabrika daha inşa ettiğini ve bu yöndeki görüşmelerin sadece bir ay içinde tamamlanıp anlaşmanın imzalandığını hatırlattı.

Apple'ın Beijing, Shanghai, Shenzhen ve Suzhou'da araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) merkezleri kurduğunu ve geçtiğimiz beş yıl içinde Çin'deki Ar-Ge personeli sayısını iki katına çıkardığını kaydeden büyükelçi, BMW'nin en büyük üretim üssü ve ikinci en büyük Ar-Ge merkezinin de Çin'de olduğunu vurguladı. Tüm bunların Çin'in dünyanın sadece fabrikası değil, aynı zamanda pazarı da olduğunu ortaya koyduğunu belirten Xie, "'Çin yapımı' ibaresinin yanı sıra 'akıllı Çin yapımı' ibaresini de artık daha fazla görmekteyiz" dedi. Çin'in küresel büyümenin önde gelen motoru ve değeri tam olarak idrak edilememiş benzersiz bir yatırım adresi olmaya devam ettiğini vurgulayan Xie, "Daha fazla işletmenin Çin'e yatırımda bulunmasından, Çin'e bağlılığını sürdürmesinden ve Çin'le birlikte büyümesinden memnuniyet duyarız" dedi.