Ekonomi

Çin'in A-hisse halka arzları ve toplanan kaynaklar rekor kırdı

BEİJİNG, 22 Aralık (Xinhua) China Securities Journal gazetesinin, finansal bilgi sağlayıcısı Wind'den alınan verilere dayanarak Çarşamba günü yayınladığı habere göre, Çin A-h...

Abone Ol

BEİJİNG, 22 Aralık (Xinhua) China Securities Journal gazetesinin, finansal bilgi sağlayıcısı Wind'den alınan verilere dayanarak Çarşamba günü yayınladığı habere göre, Çin A-hisse piyasasında Salı günü itibarıyla, 2020'deki yıllık rakama kıyasla yüzde 16 artışla toplam 508 şirket işlem görmeye başladı. Toplanan kaynaklar da geçen yıla göre yüzde 9,7 artışla 527,3 milyar yuana (yaklaşık 82,77 milyar ABD doları) yükseldi. Habere göre, halka arzların yüzde 70'ten fazlası kayda-dayalı sistem üzerinden yapırlırken, 386 şirket Nasdaq tarzı bilim-teknoloji inovasyon tahtası, ChiNext tahtası ve Beijing Menkul Kıymetler Borsası'nda (BSE) işlem görmeye başladı.

Çin aralarında, menkul kıymetler yasasının gözden geçirilmesi, kayda dayalı bir sistemin uygulanması ve BSE'nin açılmasının da bulunduğu çok sayıda reform önlemini uygulamaya koydu. EY Greater China'nın yönetici ortağı He Zhaofeng, bunun Çin sermaye piyasası için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ettiğini söyledi. Haberde ayrıca, sermaye piyasasının reel ekonomiye hizmet etme ve endüstriyel dönüşümü desteklemedeki rolünün giderek daha önemli hale geldiği belirtildi. Uluslararası danışmanlık firması Deloitte tarafından hazırlanan bir rapora göre, BSE, bilim-teknoloji inovasyon tahtası ve ChiNext tahtasının sorunsuz çalışması ve kayda dayalı sistemdeki daha fazla reform önlemi sayesinde Çin A-hisse piyasasındaki halka arzların sayısının 2022'de daha da artması bekleniyor.