Roma'daki LUISS Üniversitesi'nde Sinolog ve uluslararası ilişkiler akademisyeni olan Silvia Menegazzi, Xinhua'ya verdiği demeçte "2020'nin AB-Çin ilişkileri için eşsiz bir yıl olduğunu" ifade etti.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat'ın verdiği bilgiye göre Çin, geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) geride bırakarak AB'nin en büyük ticaret ortağı oldu. AB'nin 2020'de Çin'den ithalatı yıllık yüzde 5,6 artarak 383,5 milyar euroya (yaklaşık 465 milyar ABD doları) ve ihracatı da yüzde 2,2 artarak 202,5 milyar euroya (yaklaşık 246 milyar ABD doları) yükseldi.

Menegazzi, 2020 yılının AB-Çin diplomatik ilişkilerinin 45. yıldönümünü simgelediğini ve aynı zamanda 2020'de AB-Çin yatırım anlaşması müzakerelerinin tamamlanmasına da tanıklık edildiğini söyledi. Avrupa'nın perspektifinden bakınca anlaşmanın hedefinin Avrupalı firmaların Çin pazarına erişimini geliştirmek olduğunu belirten Menegazzi, "Bu noktadan bakıldığında anlaşmanın AB'ye sağladığı faydalar çok açık" diye ekledi.

Menegazzi'ye göre, pandemiden kaynaklanan ekonomik krizin ne yöne evrileceği AB-Çin ticaret ilişkilerinde kilit rol oynayacak. Akademisyen, Çin'in "bir diğer büyük aktör olan ABD'nin pandemiden ciddi şekilde etkilenmesi nedeniyle muhtemelen 2021'de de AB'nin en büyük ortağı olmaya devam edeceği" tahmininde bulundu.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Eurostat'a göre, AB'nin ABD'yle ticareti 2020 yılında belirgin bir düşüş gösterdi. AB'nin ABD'ye ihracatı yüzde 8,2 azalırken, ithalatı da yüzde 13,2 düştü.

Editör: İRFAN KARSLI