Xinhua

Çin'e doğrudan yabancı yatırım girişi yılın ilk iki ayında yüzde 37,9 arttı

BEİJİNG, 14 Mart (Xinhua) -- DYY girişi, ABD doları bazında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,2 artarak 37,86 milyar dolara ulaştı.

Abone Ol

BEİJİNG, 14 Mart (Xinhua) -- DYY girişi, ABD doları bazında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,2 artarak 37,86 milyar dolara ulaştı.

Bakanlık verileri, hizmet sektörüne yönelik yabancı yatırımın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 arttığını ve 175,7 milyar yuan olduğunu, yüksek-teknoloji sektörlerine akıştaki artışın da bir önceki seneye göre yüzde 73,8 yükseldiğini gösterdi.
Bu dönemde Kuşak ve Yol üzerindeki ülkelerden gelen yabancı yatırımlar yüzde 27,8, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nden Çin ana karasına yapılan yabancı yatırımlar da yüzde 25,5 arttı.

Çin'deki Alman Ticaret Odası ve KPMG'nin yayınladığı bir rapora göre Çin, yabancı şirketler için önde gelen yatırım noktalarından biri olmayı sürdürdü. Çin'deki Alman şirketlerinin neredeyse yüzde 60'ı ticari faaliyetlerinin geçen yıl geliştiğini bildirirken, yüzde 71'i de ülkedeki yatırımlarını ilerletmeyi plandıklarını ifade etti.

Çin Ticaret Bakanlığı'na bağlı Çin Uluslararası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Akademisi araştırmacılarından Nie Pingxiang, ülkenin 2022'de yabancı yatırımları çekme açısından geniş imkanlara sahip olduğunu söyledi.

Sektörün kurumsal dışa açılmada daha fazla ilerleme kaydetmesiyle birlikte hizmet sektörüne doğrudan yabancı yatırım akışının artacağını belirten Nie, ülkenin koordineli kalkınma arayışı sayesinde ülkenin orta ve batı bölgelerinin daha fazla imkanı memnuniyetle karşılayacağını da sözlerine ekledi.

Hükümetin bu yılki çalışma raporuna göre, Çin yabancı yatırımlardan büyük fayda sağlayacak ve yabancı yatırımlı şirketleri daha geniş bir yelpazedeki sektörlere yönlenmeleri konusunda destekleyecek.

Raporda, ülkenin orta, batı ve kuzeydoğu bölgelerinde orta ve yüksek kalitede imalat, araştırma ve geliştirme ile modern hizmetlere yönelik yabancı yatırımın artışına destek vereceği kaydedildi.