BEİJİNG, 8 Eylül (Xinhua) -- Çin Ticaret Bakanlığı, Hollanda'nın gelişmiş yarı iletken üretim ekipmanlarına yönelik ihracat kontrollerinin kapsamını genişletme kararından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Hollanda, yarı iletken ihracat kontrol önlemlerini 2023 yılında uygulamaya koymuştu. Bakanlık sözcüsü, açıklamayı Pazar günü konuyla ilgili soru üzerine yaptı.

Sözcü, Çin ve Hollanda'nın son dönemde yarı iletken ihracat kontrolleri konusunda farklı seviyeler ve düzeyde iletişim ve istişare yürüttüğünü ifade etti. Sözcü, ABD'nin son yıllarda küresel hegemonyasını sürdürmek için sürekli ulusal güvenlik kavramını suistimal ettiğini ve bazı ülkeleri yarı iletkenler ve ekipmanlar üzerindeki ihracat kontrol önlemlerini sıkılaştırmaya zorladığını söyledi.

Bunun da küresel yarı iletken sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını ciddi şekilde tehdit ettiğini ve ilgili ülke ve işletmelerin meşru hak ve çıkarlarına zarar verdiğini belirten Sözcü, "Çin buna kesinlikle karşı çıkıyor" dedi. Sözcü, Hollanda'nın, uluslararası ekonomik ve ticari kuralları ile Çin-Hollanda ekonomik ve ticari işbirliğinin genel durumunu göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.

Bebinca tayfunu Çin'in Shanghai kentine ulaştı Bebinca tayfunu Çin'in Shanghai kentine ulaştı

Sözcü, iki ülkenin de piyasa ilkeleri ile sözleşme ruhuna saygı göstermesi ve yarı iletken endüstrisinin normal işbirliğini ve gelişimini engelleyen ilgili önlemlerden kaçınmaları gerektiğini ifade etti. Sözcü, Hollanda'dan küresel yarı iletken endüstrisi ile tedarik zincirlerinin istikrarını korurken yarı iletken ürünler üzerindeki ihracat kontrol önlemlerini kötüye kullanmamasını, Çinli ve Hollandalı işletmelerin ortak çıkarlarını ciddiyetle korumasını istedi.

Editör: Şeymanur Erbay