Türk gazeteci Nurgül Dönmez, Çin'den gelen Kovid-19 aşısının ülkesindeki faz-3 denemelerine katılmaya karar verdiğinde çok heyecanlıydı. Deneyimli gazeteci, 20 senedir Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nda (TRT) çalışıyor ve kariyerinde birçok büyük olaya tanık oldu.

Deneme programına kaydolmadan önce Çinli üretici Sinovac tarafından geliştirilen inaktif Kovid-19 aşısı CoronaVac ile ilgili geniş bir araştırma yapan Dönmez, birçok uzmana danışmış. Dönmez'in fikrini sorduğu bütün uzmanlar aşı hakkında olumlu yorum yapmış ve gazeteciyi olabildiğince çabuk aşı olması konusunda cesaretlendirmiş.

Liv Hospital'da çalışan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Celalettin Kocatürk de onlardan biri. Kocatürk de benzer bir şekilde faz-3 denemelerine katılmış ve ilk doz aşıyı beş hafta önce, ikincisini de yakın bir zaman önce vurulmuş. Xinhua'ya verdiği özel mülakatta Kocatürk, "Hafif bir baş ağrısının dışında herhangi bir yan etki olmadı" dedi.

Türkiye'nin kısa bir süre önce aşının ülkedeki denemelerde yüzde 91,25 etkinlik gösterdiği duyurusu yaptığını hatırlatan doktor, Çin'de geliştirilen aşının güvenilirliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını ifade etti.

Malezya, M çiçeği salgınına karşı aldığı önlemleri artırdı Malezya, M çiçeği salgınına karşı aldığı önlemleri artırdı

Editör: İRFAN KARSLI