Düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Ekoloji ve Çevre Bakanlığı yetkilisi Cui Shuhong, çok sayıda nadir ve tehlike altındaki türün nüfusunun kademeli olarak arttığını kaydetti. Yetkili ayrıca Sibirya kaplanları, Asya filleri ve tepeli aynakların sayısının da hızla çoğaldığını söyledi. Vahşi dev panda, Tibet antilopu ve milu geyiği gibi nadir ve nesli tükenmekte olan türlerin daha iyi ortamlarda yaşadığını söyleyen Cui, bin 800 adedi şu anda vahşi doğada yaşayan dev pandanın nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıkarıldığını belirtti.

Cui, Çin'in yaban hayatının yaşam koşullarındaki iyileşmeyi, ülkenin geniş doğal ekosistem alanlarını sistematik ve tamamen koruyan nispeten eksiksiz bir doğa koruma alanları sistemi kurma çabasına bağladı. 2019'un sonu itibarıyla Çin'de 11 bin 800 doğa koruma alanı olduğunu, bu alanların da ülkenin karasal alanının yüzde 18'ini oluşturduğunu söyleyen Cui, Aichi Biyoçeşitlilik Hedefleri'nin karasal alanların yüzde 17'sini koruma hedefine planlanandan önce ulaştıklarını kaydetti. Cui ayrıca, ülkenin botanik bahçeleri ve yaban hayatı yetiştirme üsleri kurarak çok sayıda nadir ve nesli tükenmekte olan türü başarıyla yetiştirdiğini sözlerine ekledi.

Mısır'da üzüm hasadı Mısır'da üzüm hasadı

Bakanlık yetkilisi, Çin'in orman ve sulak alan koruma girişimleri, Yangtze Nehri havzasında balıkçılık yasağı gibi ekolojik koruma ve restorasyon projelerinin nadir ve tehlike altındaki türlerin korunmasını kolaylaştıracağını kaydetti. Ülkenin ileriye dönük planlarına da değinen Cui, Çin'in biyoçeşitliliğin korunması için kapsamlı bir izleme sistemi kuracağını, uluslararası işbirliğini geliştireceğini ve halkın katılımını teşvik edeceğini sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI