Anket: 10 ekonomistten 7'si önümüzdeki yıl ABD'de resesyon bekliyor Anket: 10 ekonomistten 7'si önümüzdeki yıl ABD'de resesyon bekliyor

Bir Yerküre sistemi sayısal simülasyon tesisi olan EarthLab'in açılışı Beijing'de gerçekleştirildi. Tesisin Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı ana geliştiricisi Atmosfer Fiziği Enstitüsü'nün verdiği bilgiye göre, EarthLab'in 2022'de tamamen operasyonel hale gelmesi ve dünya genelindeki üniversiteler ile araştırmacılara açılması bekleniyor.

Enstitüdeki EarthLab araştırmacılarından Zhang He, yerküre sisteminin inanılmaz derecede büyük ve karmaşık olduğunu ifade etti ve geleneksel teoriler ile gözlemlerin bilimsel araştırmacıların gereksinimlerini tam olarak karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Zhang ayrıca, simülasyon aracının iklim tahminlerinin doğruluğunu geliştirmeye yardımcı olacağını ekledi.

EarthLab, Çin'in fiziki iklim sistemi, çevresel sistem, ekolojik sistem, yeryüzü sistemi ve uzay hava durumu sistemini bütün olarak yüksek performanslı bilimsel programlama olanağıyla simüle edebileceği ilk kapsamlı sanal laboratuvar. ABD ve Japonya gibi birçok ülke halihazırda benzer sayısal simülasyon tesisleri kurdu. Zhang, EarthLab'in sera gazı ve geleceğe dair ısınma tahminleri konusunda da destek sunacağını ve Çin'in karbon zirvesi ile karbon nötrlük hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI