Çin

Çin'deki Gansu Jiandu Müzesi bambu ve ahşap yazmalarla tarihe ışık tutuyor

Abone Ol

LANZHOU, 29 Kasım (Xinhua) -- Eski dönemlerde yaşamış Çinlilerin, kağıdın icadından önce mürekkep ve fırça kullanarak üzerine yazılar yazdıkları bambu ve tahta yazmalara "Jiandu" adı veriliyor. Çin'de bambu ve ahşap yazmalara odaklanan eyalet düzeyindeki tek müze olan Gansu Jiandu Müzesi, Qin Hanedanlığı (M.Ö. 221-207) ve Batı Jin Hanedanlığı (265-317) dönemine tarihlenen yaklaşık 40.000 yazmadan oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müze ayrıca kağıt, tekstil, ahşap, lake ve demir eşyalar dahil olmak üzere 10.000'i aşkın farklı eseri de bünyesinde barındırıyor.

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinin merkezi Lanzhou'da rutin bir kontrol gerçekleştiren Gansu Jiandu Müzesi çalışanları, 26 Ekim 2023. (Fotoğraf: Chen Bin/Xinhua)

Tarihsiz fotoğrafta bir "Jiandu" eseri görülüyor. (Fotoğraf: Gansu Jiandu Müzesi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinin merkezi Lanzhou'da bulunan Gansu Jiandu Müzesi'nin deposundaki korunmuş "Jiandu"ların durumunu kontrol eden Yang Sheng adlı personel, 26 Ekim 2023. (Fotoğraf: Chen Bin/Xinhua)

Tarihsiz fotoğrafta bir "Jiandu" eseri görülüyor. (Fotoğraf: Gansu Jiandu Müzesi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinin merkezi Lanzhou'da bulunan Gansu Jiandu Müzesi'nin deposundaki "Jiandu"lar ile ilgili bilgileri kaydeden personeller Yang Sheng (sağda) ve Chang Xiaoli, 26 Ekim 2023. (Fotoğraf: Chen Bin/Xinhua)

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinin merkezi Lanzhou'da bulunan Gansu Jiandu Müzesi'nde bir "Jiandu" eserini düzenleyen personel, 26 Ekim 2023. (Fotoğraf: Chen Bin/Xinhua)

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinin merkezi Lanzhou'da bulunan Gansu Jiandu Müzesi'ni ziyaret eden öğrenciler, 25 Ekim 2023. (Fotoğraf: Wang Yuguo/Xinhua)

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinin merkezi Lanzhou'da bulunan Gansu Jiandu Müzesi'ni ziyaret eden insanlar, 25 Ekim 2023. (Fotoğraf: Chen Bin/Xinhua)