Dünya

Çin'deki fabrika çıkış fiyatları Ağustos'ta arttı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, malların fabrika çıkış fiyatlarını ölçen Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 arttığını kaydet...

Abone Ol

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, malların fabrika çıkış fiyatlarını ölçen Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 arttığını kaydetti. Bu, Temmuz ayında 2020'nin aynı ayına kıyasla yüzde 9 oranında kaydedilen artıştan daha hızlı bir yükselme anlamına geliyor. Aylık bazda Çin'in ÜFE'si Ağustos ayında, Temmuz'a kıyasla 0,2 yüzde puan yükselerek yüzde 0,7 arttı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nda kıdemli istatistikçi olarak görev yapan Dong Lijuan, ÜFE'nin geçen ayki daha hızlı genişlemesinin nedeninin kömür, çelik ve kimyasallardaki fiyat artışlarından kaynaklandığını kaydetti. Dong'a göre, Ağustos ayında ÜFE enflasyonundaki artışa en fazla katkı sağlayan belli başlı sektörler arasında kömür madenciliği ve yıkama, kimyasal hammadde ve ürün imalatı ile demirli metal döküm ve işleme sektörleri yer aldı. Menkul kıymetler şirketi Nomura'nın baş ekonomisti olan Lu Ting, bir araştırma notunda, "ÜFE enflasyonundaki artışa rağmen Çin genel bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya değil" dedi. Lu, bununla birlikte, önümüzdeki aylarda aşağı yönlü sektörlerde artan maliyetlere, şirketlerin marjlarının daralmasına ve ekonomik büyüme üzerindeki aşağı yönlü baskıya karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, ÜFE'nin yanı sıra enflasyonun ana göstergesi olan Çin'in Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) de Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,8 arttı. Yavaş büyüme, kısmen de olsa geçen ay 2020'nin Ağustos ayına kıyasla yüzde 4,1 azalan gıda fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Özellikle, Çin'de temel bir et olan domuz etinin fiyatı, bir önceki yıla göre yüzde 44,9 azaldı.