Birliğin verilerine göre aralarında sedan, spor amaçlı araç ve çok amaçlı araçların da bulunduğu binek otomobillerin perakende satışları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,7 oranında azalarak 1,45 milyon adede geriledi. Çin Binek Araç Birliği, aylık bazda değerlendirildiğinde ise satışların yüzde 3,3 azaldığını kaydetti.

Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak

Birlik, binek araçların satışında Ağustos ayında yaşanan azalmayı, yerel perakendecileri de kötü etkileyen küresel otomobil çipi sıkıntısına bağladı. Binek otomobil satışları, Ocak-Ağustos aylarında ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17,1'lik artışla 12,9 milyon adede ulaştı.

Özellikle yeni enerjili araçların satışı yılın ilk sekiz ayında 1 milyon adet artarak bu dönemde binek otomobil satışlarındaki toplam büyümenin yüzde 54'ünü oluşturdu. Lüks araç satışları Ağustos'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 gerileyerek 200 bin adede düştü. Birlik, satışların Ağustos 2019'a göre yüzde 9 ve Temmuz ayına göre ise yüzde 3 artmasının Çinli tüketicilerin yüksek kaliteli otomobillere olan talebinin sürdüğünü gösterdiğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI